BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Dişte Kist

Dişte Kist

 Dişte Kist

Dişte kist, travmalara veya diş yaralanmalarına bağlıdır. Fakat en önemli sebebi dişlerdeki çürüklerdir. Bu çürüklerin sebep olduğu oyuk, enfeksiyonel gelişmenin bir başlangıcıdır. Dişleri fırçalamamak ve yanlış beslenme dişlerde plak oluşmasına sebep olur. 
Dişte Kist görünmediğinden dolayı fiziksel bir muayenede nadiren fark edilebilir. Kliniklerde ve devlet hastanelerinde kullanılan X-ışınları diş kontrolleri sırasında önemli rol oynayarak diş röntgeninde dişte kist koyu renkte lekeler olarak görüp, tespit eder. Fakat uzman diş hekimleri oldukça büyük bir kistleri yalnızca ağız içini inceleyerek de bulabilir. Bununla birlikte kistin büyümesi çok uzun sürdüğünden dolayı bireylerin düzenli diş kontrollerinde de fark edilebilir.  Kistler, dişin çevresinde veya dişin içerisinde çok oldukça yavaş bir şekilde büyür ve gelişir.

Dişte kist şu yerlerde oluşur; 
-    Diş etinde
-    Kuronların yanında
-    Ölü dişlerin kök ucunda
-    Sağlıksız çıkan azı dişlerinde
Bireyler dişte kist olduğunu fiziksel olarak fark etmeleri yıllar sürer. Bunun sebebi enfeksiyon oluşana kadar büyümeleri ile ilgili şişkinlik veya herhangi bir ağrı hissedilmemesidir.  Başlangıçta kistin herhangi bir semptomu bulunmaz. Bu nedenle de bireylerin geneli enfeksiyon olana kadar kistlerin varlığını fark etmezler. Bunun yanı sıra dikkat çeken bazı belirtiler bulunabilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanır:
-    Dişlerin her zamankinden hassas olması
-    Dişler arasında bazı boşlukların olması 
-    Dişlerin yer değiştirmesi
-    Dişlerin gevşek olması
-    Diş eti bölgesinde şişkinlik
-    Diş etini bastırınca rahatsızlık hissedilmesi
-    Yüzde uyuşma 
-    Kistin sinire baskı yapıyor gibi hissedilmesi;

Diş eti kisti, içerisinde iltihap bulunmasına ek olarak yarı katı yarı sıvı olmasının yanı sıra aynı zamanda da hava ile dolu halde bulunabilir. Çok yavaş gelişen dişte kist, çene kemiğinde veya diş kökünde olabilir. Kist oluşumunun ardından diş ve diş etinde problemler oluşmaya başlar. Diş etinde kist herkeste olmamakla birlikte bazı durumlarda ağrı da hissettirmez. 
Bireyler, çoğu zaman fark edemediği dişte kist probleminin yavaş geliştiği ve genellikle ağrı olmadığından dolayı fark etmezler. Bu yüzden kist çenede oluşmaya başladığında ağrı olmadığından dolayı çok uzun bir süreçte fark edilmez. Fark edilmeyen dişte kist zaman içinde çene kemiğine zarar verir. Hatta daha da büyür ve kemiğin kaybolmasına sebep olur.
Çok zararlı olabilen dişte kist oluştuktan sonra uzun zaman fark edilmediğinden dolayı hangi sebeplerle oluştuğunun bulunması da çok zordur. Dişte kist oluşum nedenleri arasında; diş travması, çürük veya kötü diş tedavileri bulunur. Diş kökünde kist oluştuğu zaman şişkinlik olur. Eğer şişkinlik olduğunda uzman bir diş hekimine başvurabilirsiniz.
Şişkinliğin yanı sıra istisna da olsa ağrı yapabilen kistler, son derece önemli bir ağız ve diş sağlığı problemidir. Bazı durumlarda oluşan bu iltihap dişlerin ardından iç organlara da yayılabilir. Tüm vücuda yayılabilen bu iltihap bireyleri ölüme de götürebilir. Diş kökünde oluşan dişte kist erken tespit edildiğinde hala küçük bir durumda ise dişin çekilmesiyle tedavi gerçekleştirilir. Fakat bazı durumlarda dişin çekilmesi yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda diş çekiminin ardından diş kökünde bulunan kist detaylı bir şekilde temizlenir. Diş çekilmesiyle oluşan kist, dişte kist ameliyatı yapılmadığında çene kistine dönüşürek daha büyük problemlere sebep olur. Dişte oluşan kist çene kistine dönüşürse daha da ilerleyerek zamanla tüm çene kemiğini kaplar ve çene kemiğinin çökmesine sebep olur. Bu da bireylerin yüz profilinin bozulmasına sebep olur.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın