BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Periodontoloji

Periodontoloji

 Periodontoloji

Periodontoloji, diş etin ve dişe yakın bölgelerdeki rahatsızlıkları inceleyen ve tedavi eden ağız ve diş sağlığı alt bölümlerinden birisidir. 
Tüm insanlarda bulunan dişi saran diş etleri, sert ve yumuşak yapıların birleşmesiyle meydana gelir. Bu diş etleri, ağız ve sağlığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı da bireylerin genel vücut sağlığı kadar önemli olduğundan dolayı belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. 
Periodontal hastalıklarının birkaç belirgin nedeni vardır. Bu nedenlerden ilki ve belki de en önemlisi diş fırçalama alışkanlığının kazanılmamış olmasıdır. Düzenli kontrol, yanlış dolgu ve protezler bir diğer sebeptir.
Dişlerde ve ağız içerisinde oluşan sorunlar, çeşitli sebeplere bağlı olarak meydana gelir. İltihaplanma görülen diş etinde, iltihap ilerleyerek diş kaybına ya da genel sağlıkla ilgili olumsuzluklara neden olabilir. Bu gibi olumsuz durumların yaşanmaması için periodontoloji servisinden randevu alarak erken teşhisin konulmasını ve tedavi sürecinin erken başlamasını sağlayabilirsiniz.
Tanı konulduktan sonra tedavi sürecinde gereken değerlendirmenin yapılması da oldukça önemlidir. Değerlendirmelerin ardından sağlıklı bir alan oluşturulması ve bu sağlığın korunması önemli bir noktadır. Bu diş eti problemlerinin teşhisini koyan, tedavi eden ve tedavi sonrası diş eti sağlığının korunmasını sağlayacak olanlar ise diş eti hastalıkları uzmanları veya diğer bir deyişle periodontoloji bölümü uzmanlarıdır. Diş eti rahatsızlıkları ve problemleri, periodontoloji bölümünün hem amacı hem de görevi olarak karşınıza çıkar. Periodontoloji alanı yalnızca diş eti hastalıklarının teşhisi ile ilgilenmez. Aynı zamanda konulan bu teşhisin, tedavi aşamasında ve tedavi edilen sağlıklı yapının devamlılığının sağlanmasında da etkin rol oynar. Örneğin; diş etlerindeki yumuşak dokularda oluşan iltihaplanma problemine gingivitis denir. Oluşan bu iltihap alt kısımlarda bulunan kemik dokuya ilerleyebilir. Bu yayılma sürecinde ortaya çıkan bu durum kemik yıkımına sebep olabilir. Bu ve bu gibi diş eti hastalıkları periodontal hastalıklar olarak ifade edilir.
Periodontal rahatsızlıklar ve problemler erken teşhiste genel olarak kontrol alına alınıp tedavi edilebilir. Fakat rahatsızlığın tedavisinden sonraki süreç de oldukça önemlidir. Kişinin, ağız ve diş sağlığına özen göstererek düzenli bir şekilde temizliğini ve bakımını yapması gerekir. Diş eti ve ağız içi temizliği yapılarak bakterilerden arındırıldığında oluşabilecek farklı diş eti rahatsızlıklarının da önüne geçilmiş olur.
Periodontoloji tedavisinde altı aşama bulunur. Bu aşamalar, periodontoloji uzmanları tarafından dikkatle ve titizlikle yürütülür. İlk aşama rahatsızlığın teşhisidir. Erken ve doğru teşhis, rahatsızlığın kontrol altına alınmasında etkin rol oynar. Rahatsızlık yaşayan bireylerin yaşadığı sorunu doğru anlatmaları teşhis konulurken göz önünde bulundurulur. Diş eti problemi yaşayan bireyler periodotoloji uzmanı ile ağız bakımı süreçlerini paylaşarak, rahatsızlığın farklı sebeplerin belirlemesinde yardımcı olabilirler. Periodontoloji tedavisi sırasında dişlerin etrafında oluşan diş taşları ultrasonik ve özel cihazlarla temizlenir. Profesyonel temizliğin yanı sıra ilaç kullanması gereken hastalara antibiyotik tedavisi de uygulanır. Antibiyotik tedavi sonrasında rahatsızlığı ilerleyen bireylere cerrahi müdahaleler yapılır. Bu cerrahi müdahaleler lokal anestesi veya genel anestezi olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Bu cerrahi işlemler sırasında diş etleri kemik dokusundan olduğu gibi diş yüzeylerinden de kaldırılır. Ardından diş kökleri ve kemiklerin yüzeyi aynı zamanda da diş etlerinin içinde oluşan iltihaplı dokular temizler. Temizleme işlemin hemen ardından kemik oluşumuna destek olması için kemik greftleri ve tozları yerleştirilir. Son olarak ise diş etleri eski yerlerine koyarak cerrahi işlem tamamlanır. Tüm işlemlerin sonucunda rahatsızlıktan arındırılan bölge için tamamlayıcı ve destekleyici tedaviler yapılır.
 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın