BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Flep Ameliyatı

Flep Ameliyatı

 Flep Ameliyatı

Periodontitis, diş eti kenarlarında bakterilerin oluşturdukları plakların ve daha sonra diş taşlarının da oluşup eklenmesiyle gingivitis problemi oluşur. Gingivitis, diş etlerinde görülen; kanama, kızarıklık ve şişkinliğin diş eti altı dokularına, çene kemiklerinin bir kısmında görülen kronik bakteriyel iltihaplanma olarak ifade edilir. Ağız içerisinde bakterisiz bir ortamın sağlanmaya çalışılması mümkün değildir. Bu, bulunması gereken bakterilerin sayıları arttığında sorunlar, problemler ve hastalıklar oluşmaya başlar. Bu gibi durumlarda uygulanan işlemlerden biri de flep ameliyatı olarak karşınıza çıkar. Flep ameliyatı patojen bakterilerin baskı altına alarak kist oluşumunu ortadan kaldırmak ve tahribatın önlenmesini sağlamaktır. Tedavi geciktiğinde ileri derecede bir yıkım gözlendiğinde bu yıkımın durdurulması için dişlerin en az estetik kayıpla çiğneme işleminin uygunluğu sağlanır. Fakat iltihap, kist, tümör gibi problemler belirli bir aşamayı geçtiklerinde; dişlerde sallantı, 6-7 mm yi aşan diş eti cep derinliği, ağız kokusu, dişlerde seyrelme, dişlerde uzama, diş etlerinde görülen yaygın çekilmeler cerrahi müdahale gerektiren birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkar.  Tüm bu problemlerin iyileştirilebilmesi için de flep ameliyatı yapılır.
Flep Ameliyatı; aç, gör, temizle, kapat esasına dayanan ceraahi bir müdahaledir.  Özel aletler yarımıyla tamamen ortadan kaldırılamayan 4 mm ve 7 mm arasında değişkenlik gösteren cepler ve bu ceplerin oluşturduğu noktaların içerisindeki birikintiler kök üzerine yapışan bakteriyel alanlar lokal ya da genel anestezi altında ayrılan diş etinin steril bir şekilde temizlenerek yerine dikilmesi ile gerçekleştirilir. 
Operasyon sonrasında az da olsa bir ağrı hissedilebilir. Diş eti cepleri tam olarak kaldırılabildiğinden dolayı periyodik olarak doktor kontrollerine önem verildiğinde rahatsızlık tedavi edilmiş olur. Flep ameliyatı sonucunda dişlerin daha uzun süreli yerleri korur. Flep ameliyatı sonrası soğuk bir şeyle dışarıdan müdahale edilebilir. Bunun yanı sıra; sıcak banyo, ağır fiziksel aktiviteler, sert ve sıcak gıdalardan bir süre uzak durulmalıdır. Flep ameliyatı sonrasında bireyin günlük yaşantısına devam etmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Genellikle bir hafta kadar sonra dikişler alınabilir. Bazı bireylerde dikiş alınma süresi daha kısa olabilir. 
Diş eti hattının altında bulunan diş eti dokusu dişlerden ayrılmaya başladığında, zamanla zararlı bakterilerin çoğalabileceği bir alan yaratır. Bu bakteriler, dokuların iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihaplanma da hassasiyet, kanama ve ağrıya neden olur. Tedavi edilmediğinde ise diş eti hastalığına, dişi destekleyen kemik yapısının kaybına ve tüm vücudu etkileyen sistemsel problemlere neden olabilir. Periodontal cepler oluştuğunda bunları tedavi etmek için ilk olarak manuel ve ultrasonik bir aletle temizleme ve belirlemedir. Eğer bu işlem etkili değilse, diş eti işlemlere başvurulur. Flep ameliyatı diş eti problemleri için bir tedavi yöntemi değildir. Fakat diş eti sağlığınızı korumanızı sağlayan oldukça önemli bir işlemdir. Diş eti hastalıklarına eğilimli olsanız da evde düzenli bakım ve profesyonel bir tedavi ile dişlerinizi mümkün olduğunca sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. 
Flep ameliyatı açısından en önemli amaç cebin kendisini ortadan kaldırılması ya da azaltılmasıdır. Kist gibi kitlelerin de oluşumuna neden olan bakterilere ulaşmak için diş eti yumuşak dokusunda flep (kanatçık) benzeri bir kesi atılır. Bu kesi, problemli dokunun cebin içerisinden kolayca çıkarılmasına olanak tanır. Flep sayesinde kapsamlı bir temizlik için diş kök yüzeyine erişim sağlanır. Bu da plak ve tartarın ortadan kaldırılmasında etkin rol oynar. Daha sonrada ise işlem yapılan alandaki flep kapatılır. Tüm bu flep ameliyatı sonrasında hızlı bir şekilde gerçekleşen iyileşme süreci başlar. 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın