BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Diş Eti Uzmanı

Diş Eti Uzmanı

 Diş Eti Uzmanı

Diş eti uzmanı dişlerin etrafındaki yumuşak, sert dokuları ve bu yapılardaki hastalıkları inceler. Diş etinde oluşan hastalıkların ne şekilde tedavi edileceğiyle ilgili araştırmaları ve tedavi sürecinden sonra işlemin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesini sağlarlar. Yumuşak doku, diş ve kemiği birbirine bağlayan ince bir yapıdır. Sert dokularsa dişin içinde bulunduğu kemik ve diş kökü olarak ifade edilir. Diş eti uzmanı bu dokulardaki problemleri ve şikâyetleri teşhis ederek uygulanacak olan tedavide ileri cerrahi operasyonlar yapar. Cerrahi operasyonların yapılabilmesi için öncelikle diş eti hastalıklarını ve uygulanacak olan tedavilerin diş eti uzmanı tarafında planlanması gerekir. 
Diş çene kemiği içinde çok ince yapılarla bağlanır. Sağlıklı olan diş eti yüzeyi portakal kabuğu gibi görünür. Diş etinin rengi normalde pembedir. Fakat sağlıksız diş eti kanama oluşumuyla kendini gösterir. Diş eti rahatsızlandığı zaman bu doku kırmızı rengini alır. 
Sağlıklı diş etleri, dişlerin aralarında kalan üçgen boşlukları kapatır. Diş etinin çekilmeye başladığında ve bu çekilmenin belirginleştiği zaman basit bir tedavi için geç kalınmış olunur. Dişleri destekleyen kemik dokusunun sağlıklı bir şekilde kalabilmesi için üzerindeki diş kemiğinin de beslenebilmesi şarttır. İltihap başlangıcından bir süre sonra kemiğin kaybı da başlar. Dişlerin etrafında bulunan sert ve yumuşak dokularda sıkça görülen kronik enfeksiyonlara periodontal diş eti hastalıkları denir.
Diş eti hastalığına sahip olan bireyler, hastalık ileri seviyelere gelene kadar bir diş eti uzmanına başvurmazlarsa dişler sallanmaya, kanamaya ve bir süre sonra da dökülmeye başlar. Bireyler bu kanamalar sırasında herhangi bir ağrı hissetmezler. Bu sebeple periodontal tedavilerde çoğunlukla geç kalınır. Sallanan dişlerin geri kazandırılması için yapacak herhangi bir şey kalmaz. Bu nedenle diş eti hastalıklarının temelinde olması gereken miktardan çok daha fazla bakteri içerdiğinden dolayı hafife alınmaması gereken bir rahatsızlıktır. Dişlerin üzerinde çürük yoksa ve buna rağmen zamanla sallanıp düşmesi oldukça tehlikeli bir dönemde olduğunuzu fark ettirir.
Diş klinikleri ve hastanelerde sürekli bulunan diş eti uzmanı bulmak oldukça zordur. Bu sebeple diş eti uzmanı hastayı muayene eder. Ardından diş eti problemini, diş eti uzmanı tarafından tedavi edilecekse tedavi planı için randevu oluşturulur. Diş eti uzmanı diğer adıyla periodontolog tarafından diş röntgeni istenir. Dişlerinizin durumunu değerlendirir ve diş eti operasyonu planına karar verir. Bazı durumlarda kemik tozu veya diş eti küretajı tedavisi uygulanabilir. Diş eti hastalıkları, diş eti uzmanı olan hekimlerin diş temizliğiyle başlayan ilk basamak, diş eti tedavisinin uygulanması, daha sonra kök yüzeyinin düzleştirilmesi ve gingivektomi operasyonlarıyla devam edilebilir. Diş eti hastalığı bulunan bireylerin düzenli ve bilinçli bir şekilde diş bakımı aynı zamanda da temizliğini sağlaması, diş eti uzmanı tarafından yapılacak tedavinin başarısı için oldukça büyük önem taşır.
Diş eti tedavisi, bireyler tarafından geç kalmadan yapılması gereken çok önemli bir işlemdir. Tıpkı diş çürüğü gibi zamanla ilerleyerek diş kayıplarına neden olur. Diş eti hastalığı başladıktan sonra kendiliğinden iyileşmez ve cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulur. Diş eti hastalıkları giderek arttığında diş kayıplarının yanı sıra kanama ve diş etinde şişlikler olumsuz durumlarla da karşılaşılır. Geç kalınmadan hem diş çürükleri hem de diş eti hastalıkları fark edilmeli ve gereken tedavi diş eti uzmanı tarafından uygulanmalıdır. Çürük dişlere yapılan dolguyla yıllar boyu dişin güvenle kullanılabilmesinin mümkün olabildiği gibi diş eti hastalıklarının da tedavisinin tamamlanmasının ardından dişlerin yıllarca kullanılabileceğinizi bilmeniz gerekir.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın