BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Çene Kemik Grefti

Çene Kemik Grefti

 Çene Kemik Grefti

Çene Kemik Grefti, kemik erimelerinde ve ileri derecede kemik yetmezliği yaşanılan problemlerde kullanılır. Kemik erimelerinde ve ileri derece kemik yetmezliğindeki ek kemik ihtiyacının karşılanması için uygulanan bir işlemdir. İşlem sırasında kullanılacak olan kemik hastanın vücudundan alınan bir kemik de olabilir. Hastanın herhangi bir yerinden alınan bu kemik cerrahi bir operasyonla çenedeki problemli alana eklenir ve kaynaştırılması sağlanır. Eğer hastanın vücudunda uygun bir kemik yapısı bulunmuyorsa sentetik kemik materyali de kullanılabilir. Diş implantı gibi işlemlerde gerekiyorsa ya da kemik kaybı bölgedeki diş etlerinin veya dişlerin sağlığını olumsuz yönde etkiliyorsa çene kemik grefti eklenebilir. 
Dental çene kemik grefti yapabilmek için diş hekimi veya ağız, diş ve çene cerrahı çenede bir kesi yaparak diğer kemik materyalini çeneye bağlar. Bu çene kemik grefti çoğunlukla yetişkin dişlerinin bir ya da birkaçının kaybı yaşanmışsa yapılabilir. Aynı zamanda da diş eti hastalığı bulunuyorsa yapılır. Bu gibi durumlar çenedeki kemiğin zarar görmesine neden olur. 
Çene kemik grefti için çenenin arkasından, kalça ve kaval kemiğinden olmak üzere üç farklı alandan alınabilir. Bunlara otogreft denir. Otogreftlerin kullanmasının nedeni, çenedeki kemiklerin desteğini attırması ve diğer kemik yapılarına göre daha hızlı bir şekilde iyileşebilmeleridir. Otogreftlerin bir diğer adı da homogrefttir. Çene kemik grefti için otogreftlerin alternatifi olan iki farklı seçenek daha vardır. Bu seçeneklerden biri allogreftlerdir. Allogreftler farklı kişilerin genellikle kaval kemiklerinin alınmasıdır. Allogreftler, toz veya bütün kemik olarak elde edilebilir. Sentetik kemik greftleri, bireyin kendisinden veya hayvansal olarak alınabildiği gibi suni bir şekilde de çene kemik grefti sağlanabilir.
Çene kemik grefti sinüs bölgesine de uygulanabilir. Sinüs bölgesine konulan bu çene kemik grefti üst çenede arka tarafa konumlandırılarak kemik hacmi arttırılır. 
Alt çene kemik hacminin kaybolmasından dolayı öne doğru çıkıntı yaptığı hissedilebilir. Bu alt çenenin duruşunu en uygun pozisyona getirerek, estetik bir görünü elde edebilmek için çene kemik grefti uygulanır. Bu sayede de bireyin gülümsemesi ve konuşması da olumlu yönde etkilenmiş olur.
Çene kemik grefti hangi durumlarda kullanılır?
-    Eksik dişe uygulanacak olan implantlardan önce
-    Diş kaybında
-    Diş eti rahatsızlıklarında 
-    Çenedeki kemik kaybında
-    Çene kemiği erimesinde 
-    Travmalar
-    Tümör çıkartıldıktan sonra
-    Kist çıkarıldıktan sonra 
Eksik dişlerin olduğu yere neden çene kemik grefti uygulanır?
İmplant, çene kemiğine vidalar yerleştirilerek uygulanır ve diş için yapar bir kök oluşturulur. Bu implantların güçlü bir şekilde çeneye tutunabilmesi için çene kemik grefti tercih edilir.
Diş eti rahatsızlıklarında çene kemik grefti uygulanır mı?
Çeşitli diş eti rahatsızlıklarının sonucunda veya yaş aldıkça diş eksilmelerinin arttığı görülür. Bu iki durumda da çene kemik grefti uygulanabilir. 
Diş kaybında çene kemik grefti uygulanılır mı? 
Yetişkin diş kayıpları, çene kemiğinin de kaybolmasına neden olur. Bu nedenle çene kemik grefti bu gibi diş kayıplarında uygulanabilir.
Çene kemik grefti işlemi nasıl uygulanır?
-    Yapılacak işlemden önce anestezi verilir
-    Diş teknisyeni uygulama yapılacak bölgeyi sterilize eder
-    Ağız, diş ve çene cerrahı greftin yerleştirileceği alana kesi atar
-    Ağız, diş ve çene cerrahı kullanılacağı kemik malzemesini iki kemik arasına yerleştirir
-    Çene kemik grefti , çözünebilir yapışkanlı malzemeyi, membran ya da özel vidalarla sabitlenirr
-    Cerrah tarafından açılan kesi dikilir
Bu operasyon sonrası hastaya 1 gün yatış verilebilir.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın