BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Çene Eklemi Hastalıkları

Çene Eklemi Hastalıkları

 Çene Eklemi Hastalıkları

Çene Eklemi Hastalıkları , ağız, diş ve çene cerrahı tarafından tanı konulur ve tedavi edilir. En bilindik çene eklemi rahatsızlığı ise TME olarak kısaltılan Temporomandibuler eklem problemleridir. Çene eklemi hastalıkları, çiğneme kaslarını etkileyen ve fonksiyon bozukluklarına neden olur. Çene ekleminin yüzeyi ile diskin uyumunun bozulması sonucunda ortaya çıkar. 
Çene eklemi hastalıkları ile ilişkili bozukluklar nelerdir?
-    Ağız açma eylemi sırasında ağrı oluşumu
-    Boyunda ağrı, sertlik veya şişlik
-    Migrenle karıştırılan baş ağrısı
-    Ağız açılıp kapanırken gıcırdaması ve ses gelmesi
-    Esnemede yaşanan zorluk
-    Çoğunlukla sabahları uyanıldığında çeneyi açmada zorluk
-    Ağızın kısıtlı bir şekilde açılabilmesi 
-    Ağız açılırken ya da kapanırken kitlenme
-    Dişleri üst üste getirirken ve birleştirirken ağrı veya acı
-    Yüz kaslarının etkilenmesi sonucu asimetrik yüz
-    Ağızı açarken kayma olması
-    Kulak ağrısı
-    Çene ekleminde ağrı
-    Omuz ağrıları
-    Yüzde şişkinlik
-    Kulak çınlaması
-    Çenede gerginlik
-    Yutma eyleminde problem
-    Çenenin çıkması
Çene eklemi hastalıkları neden ortaya çıkar?
-    Çene ve çene eklem bölgesinde kaza veya darbe sonucu oluşan travma
-    Ortodontik problemler
-    Stres ve depresyon gibi psikolojik nedenler
-    Diş kayıpları
-    Çenenin yalnızca bir tarafıyla yapılan çiğneme işlemi 
-    Çene ekleminin gelişimindeki zayıflık
-    Tam uyumlandırılamamış protezlerin kullanımı
-    Özellikle ileri yaşlardaki kadınlarda kemik yapısının değişimi
-    Kapanış dengesinin bozulması
-    Ailevi yatkınlık
Çene eklemi hastalıkları fizyolojik nedenli olabileceği gibi psikolojik olarak da ortaya çıkar. Stres, depresyon gibi sosyal yaşamlarının psikolojik etkilerinden kaynaklanır. Bu nedenle çene eklemi hastalıkları farklı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu faktörlerden biri de cinsiyettir. Ayrıca çene eklemi hastalıkları ile karşılaşan kişiler genellikle 20 ile 40 yaş arasındaki bireylerdir.

Kronik çene eklemi hastalıkları tedavisi sırasında eklem kapsülüne lazer uygulanır. Bu lazerli işlem iltihaplanma aktivitesi engellenerek ağrı azaltılır. Bu da lazerin anti iltihaplanma, anti ödem etkisi olduğunu gösterir. Yapılan araştırmalar sonrasında eklem içi iltihaplanma rahatsızlıklarında eklem içerisine uygulanan düşük enerjiye sahip lazer tedavisinin iltihaplanmayı azalttığı ve iltihaplanmaya bağlı ortaya çıkan ağrıyı kontrol edebildiği sonucuna varılmıştır. Çoğunlukla eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde ortopedik aparey kullanımının yanı sıra lazerin kullanılmasıyla birlikte başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Kaslardan kaynaklanan çene eklemi hastalıkları, problemi tetikleyen noktalarına uygulanan düşük enerjili lazer tedavisi ile ağrı giderilir. Aynı zamanda da problemi tetikleyen noktalarda ağrı azalması olduğu gibi kas spazmında da rahatlama sağlanır. 

Çene eklemi hastalıkları tanısı nasıl konulur?
Çene eklemi hastalıkları tanısı, bireylerin şikayetleri ve rahatsızlık ile ilgili öyküsü alındıktan sonra klinik muayeneyle konulur. Ağız açıklığının yetersizliği, çene eklemi hastalıkları tanısındaki en sık rastlanan problemdir. Kulak kepçesinin önündeki üçgenimsi dokuya parmak konularak, ağızın açılıp kapanmasındaki durum kontrol edilir. Bu işlem sonrasında radyografik görüntüleme yöntemine başvurulur. Radyografik görüntüleme yönteminin yanı sıra MR ve çok nadir olarak bilgisayarlı tomografi çekilir. Çene röntgeni görüntülenen bireyin durumuna uygun olarak tedavi uygulanır.  

Çene eklemi hastalıkları %75 oranında kas kaynaklı problemlerdir. Kastan kaynaklanan bir durum olduğundan dolayı da omuzlara yakın bölgede yer alan ve kulunç olarak bilinen yerdeki kasların tetikleyici noktalarına tedavi uygulanması da oldukça önemlidir. Bu tetikleyici noktaların kasları germesi sonucunda çene eklemlerinin de gerilmesine, sesler çıkmasına ve kaymasına sebep olur. Bu nedenle kaslar olabildiğince gevşek olmalıdır.
 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın