BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Çene Tümörü

Çene Tümörü

 Çene Tümörü

Çene tümörü, tıpkı kist gibi oldukça yavaş ve belirtisiz bir şekilde oluşur. Bu nedenden ötürü de bireyler çene tümörünü fark etmezler. Fakat tümör yeteri büyüklüğe ulaştıktan sonra tedavi edilmesi gerekir. İyi ve kötü huylu iki farklı tümör olduğu bilinir. İlerlemiş durumda olan çene tümörü problemi çene kemiklerine zarar vermeye başlar. Bu nedenle çene tümörü görülen bireyler bazı semptom ve belirtileri dikkate almaları gerekir. 
Çene tümörü belirtileri:
-    Çene kemiğinde ağrısız şişkinlik 
-    Alt dudakta hissizlik 
-    Dişlerin sallanması veya kırılması 
-    Lenf benzerinde şişkinlikler 
-    Ağızda kanama ya da ağrı 
-    Yutkunmada güçlük
Ağız, diş ve çenenin düzenli kontrolü tümör ve kitle problemlerinin riski en aza indirir. Bazı kliniklerde çene tümörü özel makinalarla büyümeden erken teşhis edilebilir. 

Çene tümörü oluşum nedenleri:
-    Kron köprü protezleri 
-    Alkol sigara gibi zararlı maddeler 
-    Aşırı çürümüş diş kronları 
-    Vitamin eksikliği 
-    Güneşe ışınlarına fazla maruz kalmak 
-    Çene protezi problemleri
-    Ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyen bireyler tarafından cinsel yolla taşınarak çene tümörü rahatsızlığına neden olabilir

Çene tümörünün tedavi yöntemleri farklılaşabilir. Tümörün büyük olup olmaması, iyi veya kötü huylu olup olamaması gibi durumlar göz önünde bulundurulabilir. Bu durumda tümör ağız, diş ve çene cerrahları tarafından tanı korur, teşhis edilir ve tedavi sürecine başlanır. Ameliyat sonrasında cerrah, hastanın durumunu kontrol eder.

Çene Tümörü Tedavisi:
Çene tümörü bireylerde belirli nedenlerden sonra oluşan ve yeteri büyüklüğe geldiğinde kişiye rahatsızlık veren bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği sürece bireye zamanla zarar vererek hayatının olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. Çene tümörü hastalığının tedavisinde kişiye birkaç farklı yöntem uygulanabilir. Çene tümörü tedavisi uygulanmadan önce ilk olarak çene tümörü iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı belirlenir. İyi veya kötü olup olmadığı test ve tetkikler uygulanır ve ardından çene tümörü tedavisi ve yöntemleri belirlenir. İyi huylu çene tümörü tedavi sonrasında iyileşebilir. Fakat iyi huylu tümör çene kemiğinde herhangi bir tahribata neden olduysa vücudun başka bir bölgesinden alınan kemiğin oraya uygulanması ya da farklı yöntemlerle sorunlu alana kemik uygulaması yapılır. Bu uygulamayla yüzdeki sorunlar giderilir. Böylece yüzdeki estetik durum iyileştirilir. Kötü huylu tümörde ise tümör yayılmamışsa ve kişiye herhangi bir ciddi problem vermemişse uygulanan cerrahi müdahaleler, radyoterapi ve kemoterapi gibi uzmanlık gerektiren yöntemlerle hasta iyileştirilmeye çalışılır.
Çene Tümörü Ameliyatının Riskleri 
Çene tümörü ameliyatında da bazı riskler ve sorunlar bulunur. Bu riskler arasında ilk sırada bireylerde oluşan enfeksiyonlar vardır. Enfeksiyon dışındaki tüm sorunlar bireylerde bulunan; çene tümörü probleminin iyi veya kötü huylu olup olmadığına, çene tümörü rahatsızlığının ne kadar ilerlemiş olduğuna, tümörün hangi evrede müdahale edilmeye çalışıldı gibi faktörlere göre değişkenlik gösterir. İnsanlarda oluşan bazı tümörler bireylerin bölgesel dokularına zarar verebilir. Bu nedenle kişilerde kanama diş sallanması gibi risk ve sorunlar oluşabilir.

Çene Tümörü Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çene tümörü ameliyatı olan bireyler ameliyattan sonra düzenli bir şekilde lokal pansumanlarını ihmal etmemelidirler. Çene tümörü ameliyattı sonrasındaki süreçte çene bölgesine darbe alınmamasına dikkat edilmelidir. Ameliyattan sonra kemiğin doğru ve sağlıklı bir şekilde iyileşebilmesi için doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Kemik dokusunun iyileşmesi ve ameliyat yaralarının kapanma süreci diş hekimleri tarafından takip edilmelidir.  Bu süreçte bireyin ağız sağlığına, bakımına ve temizliğine oldukça dikkat edilmelidir. 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın