BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Vidalı Diş

Vidalı Diş

 Vidalı Diş

Vidalı diş iki farklı şekilde yapılabilir. Birincisi simante yani yapışkanlı, ikincisi ise vidalı olarak yapılır. simante direkt olarak ağıza yapıştırılabilen klasik protezlerde, protez yerinden sökülmediğinden dolayı yapıştırma işlemi sırasında her ne kadar dikkatli davranılmış olsa da yapışkan artıkları diş eti içine girerek implantın yüzeyine gitme ihtimali bulunur. Yapışkan artıkları bir süre sonra implanta zarar vermeye başlar. Vidalı protezlerdeyse yapıştırma işlemi yapılmayabilir. Yapıldığındaysa da ağzın dışında yapılarak uygulanır. bu sayede işlem sırasında protez sökülebildiğinden dolayı yapışkan atıkları kolayca temizlenebilir. 
Yaşa bağlı veya ağız bakımının yetersiz olduğu durumlarda diş kayıpları yaşanabilir. Sağlıksız dişlerin çekilmesiyle birlikte boşluğun bulunduğu alandaki kemik zaman içerisinde kullanılmadığından dolayı erimeye başlar. Bu durumda yapılan vidalı diş sayesinde kemik erimesi azalarak durur. Vidalı diş yaptırarak yalnızca diş kaybının yaşandığı yeri doldurmak için değil, kemik kaybının önlenmesi için de yapılır.
Vidalı diş uygulamasının pek çok avantajı bulunur. Bu avantajlar arasında en önemli olanı ise implanttaki gevşeyen vidanın sıkılabilir olmasıdır. Aynı zamanda protezin gerek duyulduğunda ağız içerisindeki vida yerlerinden vidalara ulaşarak kolayca yerinden çıkarılabilir. Bu durumun aksine simante protezlerde bazı durumlarda protezi keserek çıkarmak gerekebilir. Protezin kesilerek çıkarması, hasta ve aynı zaman uzman hekim için uzun zaman alan zorlu bir yöntemdir. Bu durumun sonucunda protez sıfırdan başlanarak tekrar yapılması gerekir. Vidalı diş, protezlerde oluşan porselen atması, kırık gibi tamir gereken problemlerde protez yerinden çıkarılır ve kolayca düzenlenerek iyi duruma getirilebilir. Abutment denilen ve implantın üzerine yapılan desteklerle, implantı birleştiren vidada zaman zaman gevşemeler görülür. Simante protezde, protez vidayı sıkmak mümkün değildir. Fakat vidalı dişlerde sorun çok kolay bir şekilde çözülür. Klasik yöntemlerde vida gevşeme problemi olmaması için vidayı, firmaların belirttiği değerlerden fazla sıkmak vidanın kırılmasına neden olur. Fakat vidalı diş az sıkılsa bile problem olduğunda vida kolayca tekrar sıkılır. Vidalı diş protezi belli aralıklarla sökülür. Bu sökülmeyle birlikte ağız ve protez temizliği kolayca yapılabilir. İmplant üstü hibrit protez olarak adlandırılan ve yalnızca dört veya beş implantın yapılabildiği vidalı sistemlerle daha az sayıda implantla bireyin kullanım fonksiyonu bozulmamış olur.
Vidalı diş işlemi yapılacak olan bireyin ağız sağlığının durumuna, muayene ve röntgen sonuçlarına göre işlemin yapılıp yapılmayacağı belirlenirken aynı zamanda operasyonun ne kadar süreceği de değişiklik gösterir. Vidalı diş çene kemiğine yerleştirildikten 2 - 3 ay sonra çene kemiğine tamamen tutunmuş olur. Bu aşama tamamlandıktan sonra vidalı diş, gerçek dişin yerini alır. Bu sayede de vidalı diş üzerine konumlandırılacak olan protezi taşıyacak duruma gelir. Vidalı diş işleminin yapılabilmesi için implantı destekleyecek olan kemik hacminin uygun ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Aksi halde ilave kemik cerrahisi uygulamalarıyla vidalı diş yapılır. Bu kemik ilavesinden sonra yapılan vidalı diş işleminin de başarı oranı yüksektir.
Vidalı diş yapımı fiyatları ilk başta insanlara pahalı gelebilir. Tedavi sürecinin uzun bir süreç olmasından dolayı implant tedavisi yaptıracak bireylerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Dokuz ayı bulan süreç, bireyler için oldukça zorlu olabilir. Tedavi süresini kısaltmak ve sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmek için dişinize zarar verebilecek etkenlerden kaçınmak gerekir. Bireylerin bu tedavi süreci boyunca ağızlarına darbe almaması, sert besinler tüketmemeye özen gösterilmesi ve aşırı sıcak soğuk besinlerden uzak durulması gerekir. Bu sayede de vidalı diş çene kemiğine daha çabuk kaynar.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın