BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

periondotoloji nedir

periondotoloji nedir

 periondotoloji nedir

Periodontoloji nedir sorusu, diş ağız ve çene sağlığı alanında en sık sorulardan biridir. Periodontoloji, dişleri saran diş etlerinde ve diş köklerini saran kemiklerde meydana gelen hastalıkları inceleyen diş hekimliği içerisinde bulunan bir uzmanlık alanıdır.  Bu alanda hekim eğitimi tamamlayan ve uzmanlığını alan kişilere periodontist denilir.
Periodontoloji nedir sorusunun cevabı kısaca diş eti hastalıklarının teşhisi ve tedavisi olarak açıklanabilir. Diş etinde oluşan bütün sorun ve problemlerin tedavisi periodontoloji ana bilim dalının kapsamındadır. 
Periodontoloji nedir sorunun cevaplanabilmesi için ilk önce diş etinin öneminden de bahsetmek gerekir. Tüm sağlıklı insanların dişleri sert ve yumuşak dokulu yapıların bir araya gelmesiyle oluşur. Bu sert ve yumuşak dokular, diş etleri ve diş köklerine yakın alanlarda bulunur. Bu dokular, diş ve ağız sağlığı için de son derece önemlidir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı, bireylerin genel vücut sağlıklarını da doğrudan etkiler.
Dişlerde oluşan problemlerin veya diş etlerinde çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan iltihaplanmalar müdahale edilmediğinde, iltihap ilerleyerek diş kaybına ve vücut sağlıyla ilgili olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle tedaviye geç kalınmadan, uygun tanı konularak müdahale edilmesi gerekir.
Tedavi süreci içerisinde gereken radyolojik görüntülemelerin ve ardından sağlıklı bir yapı oluşturabilmek için devamlılığının sağlanması son derece önemlidir. Tüm bu süreci başarılı bir şekilde gerçekleştiren ise periodontoloji hekimidir. Periodontoloji alanında yalızca sağlık sorunlarının teşhisi ve tanısı yapılmaz, teşhisin ve tanının yanı sıra tedavi aşamasından sonraki süreçte oluşan sağlıklı yapının sürekliliğini sağlamak da gerekir.
Diş etlerinde bulunan yumuşak dokularda meydana gelen iltihaplanmaya gingivitis olarak adlandırılır. Oluşan bu iltihap diş köklerine doğru ilerleyerek alt kısımlarda yer alan kemik dokuya ulaşır. Bu sürecin sonunda da iltihap kemik yıkımına sebep olur. Böyle bir durumdaysa problemin adı periodontitis olarak tanımlanır.
Periodontoloji nedir denildiğinde tanımlanan hastalıkların çoğu zaman müdahale edilerek kontrol altına alınır. Fakat diş eti hastalıklarının durdurulabilmesi için yalızca perodontoloji uzmanın uyguladığı tedaviler yeterli olmaz. Bireyin de bu süreç içerisinde ağız, diş ve diş eti bakımını özenli ve dikkatli bir şekilde yapması gerekir. Periodontal hastalıkların en önemli püf noktası ağız içi bakterilerinin yok edilmesidir. Bunun nedeni diş ve diş hastalıklarının yaşanmasındaki ilk neden bakterilerilerdir.
Ağız bakımını yeterli kadar yapmayan bireylerin ağız içerisindeki bakteri oranı artar. Bakterilerdeki bu artış diş kayıplarına ve doku yıkımına neden olur. Bakterilerin oluşturduğu mikroorganizmalar bakteriyel plak olarak adlandırılır. Bu plaklar diş etiyle dişlerin birleştiği alanların hemen üzerinde oluşurlar. Yiyecek artıklarının birikmesiyle oluştukları gibi yine bu artıklarla çoğalmaya devam ederler ve aynı zamanda asit üretirler.
Periodontoloji nedir sorusuna yanıt verdikten sonra tedavi aşamaları ve tedavi süreci hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir.
Periodontoloji nedir tedavisinde birçok farklı aşama vardır. Periodontoloji tedavisi sürecindeki en önemli aşamalardan bir tanesi diş ve diş probleminin doğru bir şekilde teşhis edilmesidir. Hastalığa doğru bir tanı konulması için hastanın hikayesi, klinik muayene ve radyografik görüntüleme yöntemleri kullanılarak üç temel değerlendirmeyle ilgili çeşitli bilgiler elde edilir.  Ardından tedavinin diğer uygulama aşamalarına geçilir.
Diş eti hastalıklarının oluşma nedeni ve ağız bakımının niçin bu kadar önemli olduğunun farkına varan bir birey, diş eti problemlerinin tedavi sürecinde bilinçli bir şekilde hareket eder. Bu sebeple diş hekimi kadar bireyin kendisi de gerekenleri uygulayarak başarılı bir sürecin başlamasına ve sonlanmasına yardımcı olur. 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın