BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Çene Kemik Augmentasyonu

Çene Kemik Augmentasyonu

 Çene Kemik Augmentasyonu

Çene kemik augmentasyonu işlemi, ileri derece kemik yetersizliği bulunan ve üst çenenin ön bölgesine veya alt çenenin arka kısmına uygun bir pozisyonla kemik yeterliliği sağlama uygulamasıdır. Çene kemik augmentasyonu yani çene ekleme işlemi, üst çene ya da alt çenede problem yaşayan bireylere uygulanır. Bu çene kemik augmentasyonu işleminin uygulama aşamasında problem yaşanılan bölgeye, bireyin çene yapısına en uygun pozisyona kemik yerleştirilir. Bu  çene kemik augmentasyonu ile bireylere implant da uygulanabilir. Bu işlemlerle ileri derece kemik yetmezliği yaşayan bireylerin kemik eksiklikleri giderilmiş olup, yeterli hale getirilir.
Çene kemik augmentasyonu operasyonunda pek çok farklı yöntem uygulanabilir. Bu tedavi yöntemlerinden en çok tercih edileni ise bölgenin otojen onlay greflerle tedavi edilmesidir. Bu operasyon sırasında hastanın kendi kemiği kullanılır. 
Çene kemik augmentasyonu işlemi için implant kemik nakli de yapılabilir. Bu implant kemik nakli kemik aşılama olarak da bilinir ve ileri bir seviyede olan implant uygulama tekniğinin ismidir. İlk olarak hastanın diş yapısı panoramik röntgenle görüntülenir. Ardından hastadan uygun kemik genişliği bulunmuyorsa kemik nakli uygulanır. Bu tedavi sırasında dental volümetrik tomografiyle görüntülenir. İmplant kemik nakili sırasında yeterli kalınlıkta ve yükseklikte olmayan bölgeler için uygun yerden alınan kemik naklidir. Bu nakil işlemi sonrasında klasik implanttaki gibi kemik, vidalarla sabitlenir. 
Çene kemik augmentasyonu işlemi çene kemiklerinin erimesi durumlarında uygulanır. Çene kemiğinin üzerinde dişleri saran alveol kemiği bulunur. Bu kemik, dişlerin ağız içerisindeki konumlarını belirler. Çiğneme fonksiyonun iyi bir şekilde yerine getirilmesinde aktif rol oynayan bu alveol kemiği, ağız içinde bakterileri nedeniyle ve aynı zamanda dişin çekilmesi sonucunda fonksiyonunu zamanla yerine getiremez. Eriyen bu kemik doku kendisini onaramaz ve onaramadığı için de operasyonlara ihtiyaç duyulur.  Damaklı olarak uygulanan bazı protezler destek kemik dokusuna zamanla zarar verir ve kemiğin erimesine neden olur. Bu gibi durumlar da çene kemik augmentasyonu işlemine başvurulabilir.
Çene Kemik Augmentasyonu işlemi şu durumlarda uygulanabilir:
-    Yaşa bağlı olarak gerçekleşen kemik erimesi
-    Yoğun abse oluşumu
-    Diş çekimi
-    Çeşitli diş eti hastalıkları
-    Çene kemiği üzerinde oluşan bazı kayıplarda
-    İmplant uygulamalarında
Çene Kemik Augmentasyonu işlemi, klinik muayenede panoramik röntgen çekilir. Bu çekilen panoramik röntgen sonrasında elde edilen görüntü ağız, diş ve çene cerrahı tarafından incelenir. İnceleme sonrasında ise uygulanacak olan tedavi için ayrıntılı bir şekilde üç boyutlu radyografi çektirilir ve problemli bölge ayrıntılı bir şekilde tekrar incelenir. Radyografi görüntüsü üzerinden kemik dokusunun durumu kontrol edilir. Kemik dokusunun yanı sıra bölgeye komşu olan alan da incelenir. Bu komşu bölgelerin dokusu yüksek oranda korunarak en uygun tedavi planı oluşturulur. Ağız, diş ve çene uzmanı tarafından oluşturulan bu plan hastaya da aktarılır ve hasta ile uzman doktor birlikte karar vererek planın uygulanması aşamasına geçilir. Çene Kemik Augmentasyonu işlemlerinde lokal anestezi uygulanır. İşlem uygulanırken de kemik greftinin uygun bir şekilde yerleştirilmesi için ağız içinde gereken düzenlemeler yapılır. Kemik hacminin artışı için belirlenen bölgeye hastanın durumu için en uygun kemik grefti uzman tarafından yerleştirilir. Uygulanan bu kemik greftinin miktarı, kemik dokudaki eksikliğine bağlı olarak değişiklik gösterir. kemikleşme işleminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için İşlem yapılan bölgede hareketsizliğin sağlanır. Bu hareketsizlik için de kemik grefti uygulanan bölge özel bir membran yardımıyla kapatılır ve bölgenin stabilizasyonunu sağlayan kemiğin oluşması beklenir.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın