BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Çene Bozukluğu

Çene Bozukluğu

 Çene Bozukluğu

Çene, alt ve üst çene kemiği olmak üzere iki kemikten oluşan bir yapıdır. Çeneyi yapısı kemiklerinin üzerinde azı dişler yer alır. Tüm canlılarda olduğu gibi insanların da çenesi, ısırma ve çiğneme gibi temel fonksiyonlarının yerine getirilmeye yardımcı olur. Bazı bireylerde bu fonksiyonlar işlevini kaybedebilir. Bu gibi durumlar da çene bozukluğu oluşmasına neden olur.
Çene yapısında görülen bazı problemlerle birlikte gelişebilen gelişim bozuklukları, çenenin yamuk olmasına sebep olurken aynı zamanda alt ve üst çenenin ileride veya geride olması sorunlara da neden olur. Çene bozukluğu bireylerin; ısırma, çiğneme, yutma, solunum, uykuda gıcırdatma ve konuşmasında görülen problemler gibi pek çok farklı şeyi etkiler. Çene yamukluğu bazı durumlarda fizik tedaviyle iyileştirilebilir. Fakat çene bozukluğu problemlerinin daha ciddi olduğu durumların ortadan kaldırılabilmesi ve çene yapısının düzeltilebilmesi için cerrahi müdahale gerekir. Çene bozukluğu bireylerde bazı belirti ve bulgular fiziksel olarak fark edilebilirken bazı durumlarda görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Çene bozukluğunda en çok görülen semptomlar şunlardır:
-    Şakaklarda oluşan ağrı
-    Çene kütlemesi gibi çene ekleminden gelen sesler
-    Çene eklemi bölgedesin ağrı
-    Çenede sertlik olduğundan dolayı rahat açılmama, kapatamama
-    Omuz ve boyun bölgesinde ağrı
-    Kulakta tıkanıklık 
Çene yapısının hem yapısal hem işlevsel olarak iyi durumda olabilmesi için çenedeki kemiğin, tendonların ve kas yapısının uyum içinde çalışabilmesi gerekir. Bu yapıların birinde oluşan bir bozukluk çene bozukluğuna ve çene eğriliğine neden olur.
Çene yapısı bozukluğunun sebepleri şöyledir:
Travma: Kaza, düşme ve spor kaynaklı yaralanmalar gibi ortaya çıkan birçok sorun çene yapısına zarar verir. Travma çene çatlağına, kırılmaya veya çene ekleminin çıkmasına yol açar. Travma sonucunda çenede oluşan hafif problemler kendiliğinden iyileşebilir. Fakat ciddi kırıkların ve çıkmaların olduğu durumlarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur.
Çene bozukluğu probleminin düzeltilebilmesi kişinin yeme, konuşma ve uyumasının gibi faaliyetlerinin iyileştirilmesi büyük bir öneme sahiptir. Çene bozukluğu problemlerinin düzeltilmesi için pek çok farklı tedavi yöntemi bulunur. Çenede görülen hafif hasarların tedavisinde; fizik tedavi, çene egzersizleri gibi çeneyi hareketini doğrudan etkileyen tedavi yöntemlerinin yanı sıra soğuk uygulama ve reçetesiz ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Daha ciddi durumlarda ise çene yapısının düzeltilmesi için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyularak ameliyat veya operasyonlar çene bozukluğu giderilir.
Çene cerrahisi, çene kemiklerinin ve çenedeki dişlerin diziliminin düzeltmesi için uygulanan operasyonların genel adıdır. Çene yapısının düzeltilmesi; ısırma, çiğneme ve yutkunma gibi temel işlevlerin iyileştirilmesini sağlar. Çene yapısının düzeltilmesi aynı zamanda yüz estetiğinin geri kazanılmasında da etkin rol oynar.
Çene cerrahisi şu problemlerin çözülmesi için uygulanır:
-    Isırma, çiğneme ve yutma gibi temel fonksiyonların iyileştirilmesi
-    Konuşma sorunlarının düzeltilmesi
-    Diş sağlığını korumak 
-    Çene kapanmasında yaşanan sorunların ortadan kaldırılması
-    Küçük çene yapısı, çapraz kapanış gibi durumlarda görülen yüz asimetrisinin iyileştirilmesi
-    Dudakların tam kapanmasını sağlamak 
-    Temporomandibular eklem hastalıkları gibi problemlerde hissedilen ağrının giderilmesi
-    Yüz bölgesi yaralanmaları ve doğum kusurlarının düzeltilmesi
-    Uyku problemlerinin ortadan kaldırılması
Çenedeki bozukluğu problemlerinin hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavi yöntemleriyle düzeltilmesi sonucunda bireylerin hayat kalitesinin artmasına yardımcı olur. Düzenli yapılan ağız, diş ve çene kontrollerine gidildiğinde çene bozukluğu erken dönemde fark edilir. Çene yapısındaki problemlerin erken dönemde fark edilmesi ise tedavinin çok genç yaşlarda başlamasına neden olur. Bu durumda da tedavinin başarısı artar. 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın