BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Çene Kisti

Çene Kisti

 Çene Kisti

Diş yapısında çeşitli bakteriler bulunur. Gözle görülemeyen bu bakteriler günün her anında ağız içerisinde bulunmaya devam eder. Belirli bir miktarda ağızda bulunan bu bakteriler, diş bakımı ve temizliği düzenli bir şekilde yapılmadığında artmaya başlar. Bakterilerde görülen artış, ağız içerisinde ve çenede bazı problemlerin oluşmasına neden oluş. Bunlardan biri de çene kisti problemidir. Bazı kitlelerin tekrar etme olasılığı çok yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Çene Kisti Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kemikte ya da vücudun herhangi bir bölgesindeki yumuşak dokuya yerleşen, doku içerisinde bazen püremsi sıvı bulunan ve etrafı dokuyla kaplı boşluklara kist adı verilir. Kist ilk kez oluşmaya başladığı noktada yavaş yavaş büyür. Zamanla büyüyen bu kistler çenede de oluşur. Çene kisti oluşumu, diğer bölgelere göre olukça yüksektir.

Çene kisti olduğu nasıl anlaşılır?
Bütün kistler gibi çene kisti de ilk anda klinik olarak gözlemlenemeyebilir. Bulunduğu alanda gizli bir şekilde gelişen ve büyüyen kist belirli bir boyuta geldiğinde dokunulduğunda fark edilebilecek seviyeye gelir ve bu sayede kolayca fark edilir. Zamanda büyüyen bu kistler ağrı ya da sızı yapmazlar. Bu nedenle de fark edilmeleri uzun zaman alır. Bazı kist olan bölgede ağrıya neden olabilir. Bunun nedeni de enfeksiyondur. Bazı bireyler alt dudakta hissizlik şikâyeti ile hastaneye başvurur. Bu hissizliğin nedeni kistin büyürken sinir üzerine yaptığı baskıdan dolayıdır. Kistlerin fiziksel olarak fark edilmesi ya da tedavi edilmesi zaman aldığında çok daha fazla büyürler. Bu büyüme sonucunda ise dişlerin sallanması, alt çenede bir anda ya da zamanda kendiliğinden kırık oluşması kırık gibi sorunlar oluşur. Çene kistinin doğru bir şekilde tanı konulması için; radyografik görüntülemelerle birlikte histopatolojik ve klinik bulguların detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir.

Çene Kisti tedavisi yapılmadığında neler olur?
Çenede oluşan kitlerin tedavi yöntemi yalnızca cerrahi müdahalelerdir. Çene Kisti; ağız, diş ve çene alanında uzman cerrahların gerçekleştirdiği ameliyatla bulunduğu yerden alınır. Çok geç olmadan doğru müdahale yapılmadığında şu sorunlar oluşur;
-    Yüz bölgesinde şişkinlik, 
-    Kistli bölgede iltihaplanma
-    Bölgesel ağrı 
-    İyi ve kötü huylu tümör 
-    Çene kemiğinde deformasyon 
Bu gibi sorunların oluşmaması için erken tanıyla birlikte doğru tedavi çok ciddi bir önem taşır.

Çene Kisti Ameliyatı
Çene kisti; enükleasyon ve marsüpyalizasyon olmak üzere iki farklı yöntemle bulunduğu alandan uzaklaştırılır.

Enükleasyon: Kistin bütün tek parça olarak bulunduğu yerden çıkarıldığı yöntem. Bu işlem esnasında genellikle lokal ve genel anestezi tercih edilir. Diş eti kaldırıldıktan sonra kist çıkarılır. İşlemin ardından dikiş atılır. 

Marsüpyalizasyon: Kistin küçültülerek temizlendiği yöntemdir. Bu yöntemin uygulanacağı alana küçük bir delik açılar. Çene kistinin içerisindeki sıvı boşaltılarak basıncın azalması sağlanır. Sıvının boşaltılmasından sonra cerrahi müdahaleyle kist alınır. Kist çok büyümüşse drenleme adı verilen yöntem de kullanılır. Kistin içerisine dren yerleştirilerek kitlenin küçülmesi sağlanır. Ardından cerrahi işlemlerle kitle bulundu yerden alınır. İşlemin tamamlandığında operasyon uygulanan alan dikilerek kapatılır.

Çene Kisti Ameliyatı Sonrasında hangi işlemler yapılır?
Çene kisti ameliyatı esnasında problemli yerdeki diş ağızda bırakılabilir. Bu durumda dişe kanal tedavisi uygulanır.  Ameliyat esnasında kitleyle birlikte diş de çekildiyse eğer ameliyatın ardından implant yapılabilir.  Ameliyat ve implant uygulamasından sonra çene cerrahın verdiği bütün ilaçların ve gargaraların düzenli şekilde kullanılması gerekir. Hekimin izin verdiği gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir. Ağız ve çene bölgesinin korunmasına önem ve özen gösterilmelidir.
 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın