BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Ağız ve Çene Cerrahı

Ağız ve Çene Cerrahı

 Ağız ve Çene Cerrahı

Ağız ve çene cerrahı diş hekimliği fakültesinden mezun olup ağız, diş ve çene cerrahisi alanında uzmanlık kazanan kişidir. Ağız ve çene cerrahı pek çok problemin oluşmasını önlerken, oluşabilecek problemleri de en aza indirir. Ağız ve çene cerrahı, ortodontist olarak da bilinir. Alt ve üst çenedeki problemler ilgi alanıdır. Ağız ve çene rahatsızlıkları ve problemleri her kişinin karşılaşabileceği durumlardır. Bazı durumlarda doktora gitmeden fizyolojik olarak fark edilebilen form ve biçim bozukları olduklarından dolayı bazı durumlar röntgen ve tomografi olmadan da fark edilebilir. Başkası tarafından fark edilebilen ağız ve çene problemleri bireylerin kendileri tarafından da kolaylıkla fark edilebilir. Dişlerinizin üst üste gelmediğini, ısırmakta veya çiğnemekte zorlanıyorsanız ağız ve çene cerrahı ile iletişime geçebilirsiniz. 
Ağız ve çene cerrahı, pek çok farklı hastalığın tanısında ve tedavisinde aktif rol oynar. Bu problem ve rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir: 
-    Diş aşınmaları ve yıpranmaları
-    Ağız ve çene ağrıları
-    Yiyecekleri ısırmakta, çiğnemekte ve yutmakta problemler
-    Diş biçim ve formunda bozuklukları
-    Çene kaymaları
-    Yumuşak doku problemleri
-    Kemik problemleri
-    Çenedeki kemik erimeleri
-    Tükürük bezi problemleri
-    Ağız kanseri
-    Apse
-    Çene ve yüz anormallikleri
-    Yüzdeki kemiklerin ve aynı zamanda yumuşak doku travmaları
-    Kemik içi implant uygulamaları
-    Gömülü olan yirmilik dişler
-    Çenedeki iltihap problemleri
-    Protez uygulamasından önceki ağzı proteze hazırlama
-    Yüz ve çene kemiği kırıklıklar
Çene, alt ve üst çene olmak üzere iki farklı şekilde bulunur. Bu alt ve üst çene ağız yapısına uygun olarak ergenlik dönemine kadar şekillenir. Fakat bazı kişilerde bu alt ve üst çene yapısında deformasyonlar görülebilir. Bu gibi durumlarda birey dişlerini üst üste gelmemesinden, rahat bir şekilde çiğneyememe ve görünüm olarak estetik durmadığından şikâyet edebilir. Ağız ve çene cerrahı, bireylerin tüm bu sorunların tanı ve tedavisini yapar. 
Ağız ve çene cerrahı yetişkinlerin yaşadığı problemlerle ilgilenirken aynı zamanda da çocukların ağız ve çene tedavisi ile de ilgilenir. Ağız ve çene cerrahı, çocuklarda doğuştan olan çene problemleri, diş dökülmeleri gibi pek çok rahatsızlıkla da ilgilenir. Çocuklarda görülen ağız, diş ve çene problemlerinin önüne geçebilmek için erken yaşta diş temizliği ve bakımının, ebeveynler tarafından önemsenmesi önerilir. Dişlerin hassaslaşması, form ve biçimlerindeki bozukluklar ve çürümeler gibi durumların önlenebilmesi için diş temizliği ve bakımı oldukça önemlidir. 
Ağız ve çene cerrahı alanı içerisinde; restoratif diş tedavisi, pedodonti, ortodonti, endodonti, periodontali ve protetik diş tedavisi gibi işlemleri gibi tedavi alanları ve uzmanlıkları bulunur.Restoratif diş tedavisi: dişlerdeki çürük oluşumu ve travmalarla meydana gelen diş ve yapı kayıplarının çeşitli materyaller kullanılarak tedavi edilmesidir.
Periodontali: ağızda bulunan sert ve yumuşak dokulardaki rahatsızlıkların tanı ve tedavisinin yapıldığı uzmanlık alanıdır.
Pedodonti: çocukların ağız, diş ve çevre dokularında görülen rahatsızlıkları ve problemleri kapsar. Bu alanda diş çürümelerini engellemek için de tedaviler uygulanabilir.
Ortodonti: dişlerdeki uyumsuzluğu ve çapraşıklığı tedavi eden veya bu durumun önlenmesini sağlayan uzmanlık alanıdır.
Endodonti: diş kökünün içerisindeki diş sinirinin ve damar problemlerini ve kökün etrafındaki dokuların tedavisiyle ilgilenen alandır.
Protetik diş tedavisi: diş eksiklikleri, madde kayıpları, yumuşak ve sert dokuların restore edilen uzmanlık alanıdır. Bu uzmanlık alanında çocuklarda görülen ağız, diş ve çene problemleriyle de ilgilenilen bir alandır.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın