BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Çene Cerrahı

Çene Cerrahı

 Çene Cerrahı

Çene cerrahı, Diş Hekimliği fakültesinin ardından beş yıl ağız, diş ve çene cerrahisi alanında doktora yaparak başarıyla tamamlayan hekimlerdir. Çene gelicimi ergenlik dönemine kadar devam eder. Bu süre içerisinde çenenin gelişimi olumsuz yönde ilerlediğinde tanıyı koyan ve tedavi eden kişi çene cerrahı olarak karşınıza çıkar. Ergenlik döneminden önce doğum öncesi ortaya çıkan ve doğum sonrasında olumsuz yönde gelişmeye devam eden çenenin tedavisi için de çene cerrahına başvurulur. Çene cerrahı, uygulanan işlemlerden sonraki süreçte de aktif rol oynayabilir. Örneğin; diş teli takıldıktan sonra dişlerin gelişimini bir süre takip edebilir. Aynı şekilde çenede gömülü olan dişlerin tanısını ve yirmilik diş olarak ifade edilen dişin sağlıklı bir şekilde çıkıp çıkmadığını da röntgen ile kontrol ederek durumu stabil tutabilir. 
Çene cerrahı şu hastalıklarla ve problemlerle ilgilenir;
-    Gömülü kalan dişler
-    Çenedeki tümör ve kist gibi kitleler
-    Yüz, ağız ve çene bölgesindeki ağrıları
-    Çene eklem bozukları 
-    Tükürük bezi problemleri ve rahatsızlıkları
-    Dental implant
-    Endodontrik ve ortotontik problemler
-    Alt çene rahatsızlıkları
Çenede görülen problemler ve rahatsızlıklar cerrahi müdahalelerle düzeltilebilir. Çene cerrahı yukarıda bahsedilen durumlarda hastanın çene ve gerekirse yüz bölgesindeki problemleri düzeltmek için problemin tanısını koyar ve tedavisini uygular. Çene cerrahı tarafından uygulanan bu tedaviye ortodontik tedavi de denilir. Ortodontik tedaviler, cerrahi operasyon öncesinde dişlerin alt ve üst paralel bir hale getirilir ve operasyona hazır hale getirilir.  Bu alt ve üst çene, ikisi de ya da yalnızca biri fonksiyonel ve estetik açıdan en uygun konuma getirilir ve çene sabitlenir. Bu operasyon, çene cerrahı sayesinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Operasyon sonrasında yine çene cerrahı tarafından hastanın sağlık durumu takibi yapılır.  
Her birey orantılı hatlara sahip olmak ister. Fakat doğuştan ya da sonradan oluşan rahatsızlıklardan ve problemlerden dolayı bazı bireylerde çene ve ağız problemleri görülebilir. Bu problemlerden en yaygın olanı alt çene ve üst çenedeki orantısızlıktır. Bu orantısızlık çene cerrahı tarafından en uygun duruma getirilebilir. Pek çok kişi yanlış beslenme ve çevresel nedenlerle her sene binlerce kişi dişini kaybederken aynı zamanda da diş eti çekilmeleri de yaşayabiliyor. Bu diş kayıpları ve diş eti çekilmeleri yaşa bağlı olarak gelişebilen durumlardan bazılarıdır. Bu nedenle tedavinin gecikmemesi için düzenli bir şekilde diş kontrollerine gidilmesi gerekir. Tanı ve tedavideki gecikme kurtarılabilir olan dişin de kaybedilmesine neden olabilir. Her birey sağlıklı bir gülümsemeyi hak eder.  
Çene ve yüz problemleri dışarıdan bakıldığında da anlaşılabilir. Çene ve yüzdeki deformasyonlar, bireyin kendisi tarafından da kolaylıkla fark edilebilir. Çene ucu fazlasıyla ileride veya geride olduğundan rahatsızlık fark ederek bu durumdan şikayetçi iseniz çene cerrahı ile iletişime geçebilirsiniz. 
Çenelerin gelişimi ergenlik dönemine kadar devam eder. Çene gelişimi de pek çok faktörden etkilenebilir. Bu faktörler şu şekildedir;
-    Alt ve üst çenenin birbiriyle uyumsuz olarak gelişmesi
-    Dişlerin uygunsuz duruşu
-    Konuşma bozuklukları
-    Çiğneme, ısırma ve yutkunma
-    Nefes alma problemleri
Çene cerrahı yirmilik dişlerin çekilmesinde ve gömülü işlerin çıkarılması operasyonlarında yer alır. Yirmilik diş ağrıları ve sorunları her bireyde görülen bir problemdir. Bazı bireylerde yirmilik diş normal bir şekilde çıkabilirken bazı bireylerde diş farklı yerlerden çıkmaya çalışabilir. Bu gibi durumlarda da çene cerrahı ile iletişime geçerek müdahale edilmesini sağlayabilirsiniz.    


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın