BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Kuretaj

Kuretaj

 Kuretaj

Kuretaj tedavisi, diş eti hastalıklarının ve problemlerinin ilerlemesini durdurabilmek için yapılan derin temizliktir. Bu operasyon, çoğunlukla diş taşı temizliği ile oldukça fazla karıştırılır. Kuretaj tedavisinde yapılan işlem diş yüzeyin değil, 4 – 6 mm altındaki diş köküne ilerlemeye başlamış veya ilerleyen enfeksiyonun temizlenmesi işlemidir. İltihabın temizlenmesinin yanı sıra diş etinin, dişlerle birleştiği yerlerde biriken plak ve tartar da temizlenir. Bu plak ve tartarın temizlenmesi, pembe estetik de denilen diş eti estetiği işlemin uygulanabilmesi için de oldukça önemlidir.

Diş etine uygulanan kuretaj işlemi, hastalıklı veya hasar gören yumuşak dokular diş eti duvarı içinden tamamen temizlenmesini sağlayan diş eti tedavilerden biridir. Kuretaj çoğunlukla diş etlerinde şişkinlik veya kanama şikayetleri ile diş hekimlerine başvuran ve tedavilerini geciktiren bireylere uygulanır. Tedaviye geç kaldıklarından dolayı oldukça basit bir işlem olan dişin temizlenmesi yerine biraz daha komplike olan kuretaj tedavisini uygulanır.
Rutin kontrolleri kapsayan 6 ay – 12 ay arasındaki süreç sağlıklı bir şekilde atlatıldığında diş ve diş etlerinizin sağlık durumu da ona göre yeniden düzenlenir. Bu süreçte de diş plankları ve tartarlarının oluşumu da önlenmiş olur. 
Dişlerdeki kaybının büyük bir çoğunluğu diş eti iltihaplarından dolayı oluşur. Diş eti iltihapları ilerledikçe ağız ve diş sağlığı için büyük bir tehdittir. İltihap oluşumunda dişi kaybetme riskini ortadan kaldırmak için yapılacak en doğru tedavi, oluşan bu iltihabın gecikmeden temizletilmesidir. 
Kuretaj yönteminde gerekirse anestezi uygulanabilir. Kuretaj işlemi sırasında ağrı veya acı hissedilmez. Bu işlem yüksek hassasiyetli özel aletlerle yapılır. Diş etinde oluşan cep adı verilen birikintiler dikkatlice temizlenir. İşlemin ardından antiseptik bir madde ile dezenfekte edilir. İşlem sonlandıktan sonra birey dişlerinde geçici bir hassasiyet hissedebilir.

Diş kuretajı, diş eti hastalığına sahip olan bireylerin diş etlerindeki iltihabın kazınması işlemidir. Diş eti hastalıklarında bu yöntem sıkça uygulanır. Diş taşlarının, diş etlerinin içerisinden temizlenir. Kuretaj işlemi diş taşı temizliğinden zordur.
Kuretajın bazı avantajları vardır. Bu avantajlar şu şekildedir:
-    Ağız ve diş sağlığını korunmasını sağlar
-    Diş kaybını en aza indirir
-    Diş eti sağlığının korunmasına yardımcı olur
-    Enfeksiyonu tedavi eder
Kuretaj, tek dişe uygulanabildiği gibi tüm çeneye de uygulanabilir. Diş eti cebi içerisindeki taşlar, diş kökü yüzeyi ve sıkça da diş eti yüzeyi temizlenir. Tek seansta gerçekleşen kuretaj işlemi bazı durumlarda birkaç seansta da yapılabilir.
Kuretaj Sonrası dikkat edilmesi gerekenler:
-    İlk 24 saat içinde ağır fiziksel egzersizler yapılmamalı
-    48 saat boyunca sigara içilmemeli
-    İyileşmeyi yavaşlatmaması için alkol alınmaması önemlidir
-    Çok sıcak ve çok soğuk ve baharatlı yiyecekler tüketilmemeli
-    Diş etlerine gelebilecek darbelerden kaçınılmalı
Kuretaj Sonrası Ağız Bakım
Hassasiyeti ve ağrının giderilmesi için analjezikler kullanılabilir. Kuretaj işleminin yapıldığı bölgenin diğer tarafı ile çiğnemek gerekir. Yumuşak yiyeceklerin tüketilmesi oldukça önemlidir. Ağız, günde üç kez ılık su ile çalkalanmalıdır. İlk gün tedavi uygulanan alan çok hafif fırçalanmalıdır. 
Pembe estetiğinde diş etinin sağlığı çok iyi olması gerekir. Bunun için de diş temizliği ve kuretaj uygulaması gerekir. Diş etlerinde oluşan şişkinlikler indikten sonra ve diş etleri sağlıklı yerlerine geldikten sonra pembe estetik tedavisi planlanır. Kısacası pembe estetik uygulaması için şişkin olmayan ve hassasiyet bulunmayan diş etlerine ihtiyaç vardır. Pembe estetiğinin temeli diş eti sağlığı olduğundan dolayı da kuretaj ve diş temizliği çok önemlidir.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın