BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

 Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları şikâyetlerinin iyileştirilmesi ve bu sağlığın korunabilmesi için doğru bir şekilde yapılan bir ağız bakım rutini oluşturulmanın yanı sıra düzenli doktor kontrollerinin gerçekleştirilmesi de oldukça önemlidir. Dişlerin yüzeylerinden plakların uzaklaşması için doğru ve düzenli diş fırçalanması çok önemlidir. Diş aralarındaki plakların uzaklaştırılması için de doğru ve düzenli bir bakım yapılması gerekir. Ağız bakım ve sağlığı rutini ile dişlerdeki plağı uzaklaştırarak diş taşı oluşumunu önler. Fakat var olan diş taşları uzaklaştırılamaz. Bulunan diş taşlarının temizlenebilmesi için bir diş hekimine başvurulmalıdır. Dişlerin yanı sıra diş etinde de bazı hastalıklar görülebilir. Diş eti hastalıkları ile periodontoloji bölümü ilgilenir. Diş eti hastalıkları uzmanına ise periodontolog ismi verilir. 
Diş hekimi ağız bakım ve sağlığı için; ağız gargarası, anti bakteriyel aktiviteleri sebebiyle gereken diş eti hastalıkları yanı sıra diş eti hassasiyetini önlenmesinde yardımcı olacak bazı ürünler önerebilir. Diş eti hastalıklarının sebeplerinin ilk etkeni mikrobik diş plaklardır. Düzenli diş fırçalama veya ara ayrıntılı ağız bakımı mikrobik diş plağı oluşumunun önlenmesinde aktif rol oynar. Bu durumun yanı sıra 6 ayda bir kez düzenli olarak yapılan diş hekimi kontrolleriyle diş eti hastalıkları oluşmadan veya başlangıç aşamasında teşhis edilerek gereken tedavi planlanır ve uygulanır.
Diş eti hastalıkları içerisinde yer alan ve sıkça görülen diş etinin çekilmesi günümüzde çokça bilinen bir problem olmasıyla birlikte henüz bilimsel olarak onaylanan bir ilaç tedavisi yoktur. Diş eti çekilmesi problemine iyi gelebilen doğal yöntemler, hafif seviyedeki şikâyetlerin gerilemesine yardımcı olabilir. Ancak bu doğal yöntemler kalıcı çözüm oluşturmaz. Aynı zamanda diş eti hastalıkları için kullanılacak olan maddenin içeriğine dikkat edilmediğinde ağız içerisindeki yumuşak dokulara oldukça zarar verebilir. Bu sebeple diş etlerindeki; renk farklılığı, hafif ya da şiddetli kanamalar, şişlik, ağız kokusu gibi şikâyetleri bulunan bireylerin geç olmadan diş hekimine başvurması en doğru yöntemdir.
Diş eti hastalıkları tedavinin yapılmaması; ağız içerisinde bu enfeksiyonların yayılmasına ve aynı zamanda da kısa sürede ilerleyebilen evrelerde diş kayıplarının oluşmasına neden olabilir. Diş kayıplarının oluşmasıyla birlikte ağız, diş ve çene problemlerinin de oluşmasına ve artmasına neden olabilir. 
Alkol kullanımı, tükürük miktarında ve tükürüğün yapısında değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler ağız kokusu ve diş eti hastalıkları şikâyetlerine zemin hazırlar. Diş eti hastalıkları belirtisi olan bölgelere alkol uygulanması hastalığı azaltmaz, bölgenin tahriş olmasına ve enfeksiyonun artmasına sebep olur. 
Diş eti hastalıkları şikâyetlerinin iyileşme süresi, hastalığın şiddetine ve problemin durumuna göre değişiklik gösterir. Çocuklarda görülen diş eti hastalıkları gıda parçalarının dişlerin arasında kalması ve çıkarılmaması veya diş çıkma dönemlerinde görülür. Tüm bunların dışında yanlış diş fırçalama, diş taşı oluşumuna sebep olmasıyla birlikte diş eti hastalıkları şikâyetlerine neden olur. Diş eti hastalıkları sebeplerini önlemek için kullanılacak ürünlerden çok fırçalama tekniği ve mekanik temizlik oldukça önemlidir. Bununla birlikte diş hekimi tarafından bazı spesifik şikayetlerde özel diş macunu önerilebilir. Diş eti hastalıkları yaşayan bireylerin klinik muayenelerinde sıkça görülen durumun hatalı diş fırçalama tekniği olduğu fark edilmiştir. Uzman diş hekimi ve diş eti hastalıkları uzmanı tarafından klinik muayenelerden sonra bireylere uygun olan diş fırçalama tekniği, fırça, ağız ve diş bakım ürünleri ve diş macunu seçimi hakkında doğru bilgi verilir.  Diş eti ve diş çevresindeki iltihaplı dokular ağız kokusuna neden olur. Başka nedenleri ise diş çürümesi, sistemik rahatsızlıklardır.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın