BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Dişte Kemik Erimesi

Dişte Kemik Erimesi

 Dişte Kemik Erimesi

Dişlerin çene kemiğini besleyen organlar olmasından dolayı diş kaybı şeklinde çene kemiği desteği yitirilir. Çiğneme sırasında dişlerin çene kemiğine uyguladığı basınç artarak eksik dişin olduğu bölgelerde dişte kemik erimesi sorununa neden olur. Kemik erimesiyle beraber yüz estetiği de bozulmaya başlar. Bozulmaya başlayan yüz formunda alt çene içten dışa, üst çenede dıştan içe doğru erime gözlemlenir. Bu durum belirgin bir şekilde ileri yaştaki bireylerde görülür. Yaşı ileri olan bireylerde bu nedenle alt çene öne doğru çıkar. Bu duruma engel olmak için diş implanti tedavisi uygulanabilir. Çene kemiği içinde bulunan sert dokularla uyumlu olan titanyum implantlar, diş kökünü yerine geçen malzemeler olduğundan dolayı zamanla çene kemiği ile kaynaşır ve daha da sağlam bir hale gelir. İmplant uygulamasıyla birlikte dişte kemik erimesi de engellenir. Bu sayede implant uygulamasından sonra dişte kemik erimesi herhangi bir şekilde görülmez. İmplant uygulanmadığı sürece bireyin ısırma,çiğneme ve ağız açıp kapatma gibi fonksiyonlarının yapılamamasıyla pasif duruma geçen kemik kendisini erimeyle çok yavaş bir şekilde ortadan kaldırır.  Hastaya diş çekiminin ardından kemik tozu eklemesi yapılsa bile dişte kemik erimesi devam eder. Bu durumun önüne geçebilmek adına yapılan implant uygulamasıyla birlikte dişte kemik erimesinin önüne geçilir.
Diş kökleri içinde bulunan alveoller; kemiklerin, ağız ve dişlerin sağlığı açısından çok önemlidir. Ağız ve dişlerde bir problem olmasa bile dişte kemik erimesi meydana gelir. Ağız, diş ve diş eti hastalıkları, kök kanal iltihabı, çeşitli çene tedavileri ve çeşitli travmalar dişte kemik erimesi sorununa yol açar. Dişte kemik erimesi problemi çoğunlukla çeşitli tedavilerle ortadan kaldırılır. Bu yüzden bu sorunlarla karşı karşıya kalındığında alanında uzman diş hekimlerine başvurarak dişte kemik erimesi tedavisi için yardım almanız problemlerin büyümesi açısından son derece önemlidir. Dişte kemik erimesi, insan vücudunda bulunan hücreler, ağız ve diş içindeki kemiklere, boş diş aralarına mesaj gönderir. Bu yüzdem de diş ve kemik yapısı parçalanmaya başlar. Fizyolojik dişte kemik erimesi esnasında vücutta, sürekli dişlerle sür dişleri arasında bulunan dokulara mesaj gönderir. Bu durumun sonucunda da süt dişte kemik erimesi başlamış olur. Diş kemiği eriyen süt dişler zamanla kendiliğinden düşer ve yerlerini sürekli dişlere bırakır. 
Çeşitli araştırmalara göre ağız, diş ve çene cerrahisi tedavileri kalıcı dişlerde kök erimelerine sebep olabiliyor. Diş teli tedavisinde yararlanılan braketlerin takılma esnasında ve çenenin kapanışı düzenlendiği sırada dişlere baskı uygulanır. Hareket ettirilen dişlerin şeklini yeniden bulabilmesi için kemikler kendi kendini yeniden forma sokar. Bu yüzden de diş teli tedavisi için yardım almak için alanında deneyimli ve işini bilen uzman diş hekimlerine başvurmak oldukça önemlidir. Aksi halde dişlerin yeni yerlerine kavuşturması için uygulanan baskıların şiddeti aşırı olduğunda dişte kemik erimesine sebep olur.
Dişte kemik erimesi sebepleri arasında; zararlı madde kullanımı, alerji, alkol ve sigara bağımlılığı, astım veya dişlerin dizilimindeki bozukluklar yer alır. Bu durumlara ek olarak; genetik sorunlar, yaş ve cinsiyete bağlı oluşan dişte kemik erimesi problemlerine neden olur. Diş tedavisinin ardından yapılan kanal tedavisinde yapılan dolgular zaman içerisinde dibe doğru çöker. Dolgu yüzeylerinde aşınmalar ve dişlerde sararmalar varsa dişte kemik erimesi rahatsızlığı vardır diyebiliriz. Diş doktorları dişte kemik erimesi tedavisi için öncelikle ağız ve dişin klinik muayenesini yaparlar. Daha sonra dişlerin röntgeni çekilir. Ağız ve diş problemlerine göre tedavi yöntemi planlanır. 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın