BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Apikal Rezeksiyon Ameliyatı

Apikal Rezeksiyon Ameliyatı

 Apikal Rezeksiyon Ameliyatı

Kök ucu tedavisi, Apikal rezeksiyon ameliyatı olarak da bilinir. Kanal tedavisinin yetersiz kaldığı anlarda hekimler tarafından sıklıkla uygulanan cerrahi bir işlemdir. Aprikal rezeksiyon ameliyatı ağızdaki bütün dişlere başarılı bir şekilde uygulanabilir. Kanal tedavisi yapıldığı halde hastanın ağıları ciddi bir şekilde devam ediyorsa ya da tedavi sonrasında ağrıların devam etmesi durumunda bu işlem gerçekleştirilir. Uzman hekim tarafından önce ağrılı bölge incelenir. Daha sonra işlem 30 – 35 dakika arasında gerçekleştirilir. Aprikal rezeksiyon ameliyatı kısa süren ve oldukça kolay olan bu cerrahi işlem acısız ve ağrısızdır.
Apikal rezeksiyon ameliyatı; diş kökünde oluşan enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar için uygulanan cerrahi bir operasyondur. Dişteki enfeksiyon bazı durumlarda kanal tedavisi veya farklı tedavilerle iyileştirilemez. Apikal Rezeksiyon ameliyatı bu ve buna benzer durumlarda yapılır. Apikal Rezeksiyon ameliyatı, iltihabı yok etmek ve dişin korumasını sağlamak için kökün enfekte olan yerinin ve bölgesinin iltihaplı dokunun çıkarılmasına olanak tanır.
Apikal rezeksiyon ameliyatı için ilk olarak kanal tedavisinin yapılmış ve kanal tedavisi başarısız olmalıdır. Fakat bazı durumlarda da Apikal rezeksiyon ameliyatına başvurulabilir. Diş köküne zarar veren darbe ve yaralanması, anatomik ve fiziksel olarak çene yapısının kanal tedavisinin uygulanamaması, problemli diş kökünün diğer diş köklerini sıkıştırması durumlarında apikal rezeksiyon ameliyatı yapılır. 
Aprikal rezeksiyon ameliyatı şu durumlarda da yapılabilir:
-    Diş kökünde kist ve kitlelerin oluşumunda 
-    Kanal tedavisi esnasında bir problem yaşandıysa
-    Kanal tedavisi yapıldıysa ve diş ağrısı devam ediyorsa
-    diş kökü kemiğinin  1/3 uç Kısımının kırılmasında
Bazı durumlarda da Apikal rezeksiyon ameliyatı uygulanamayabilir. Bu durumlar; bireyin anatomik ve fiziksel çene yapısının işlem için uygun olmaması, bireyde bazı sistematik ve kronik rahatsızlıkların olduğu ya da diş kökünün normalden daha küçük olduğunda apikal rezeksiyon ameliyatı yapılamaz.
Bireyin anatomik çene yapısı Apikal rezeksiyon ameliyatına izin verdiği durumlarda büyük azı dişleri dahil olmak üzere tüm dişlere uygulanır. Dişin bulunduğu alanın röntgenle detaylı bir şekilde incelenmesi bu noktada oldukça önemlidir. 

Apikal rezeksiyon ameliyatı uygulama süreci nasıldır?
-    Diş röntgeni çekilir
-    İltihaplı dişin durumu ayrıntılı incelenir 
-    Enfeksiyonun yayılımı kontrol edilir 
-    Kök ucu ve çevresindeki enfekte olan doku alınır
-    Kapsamlı bir dezenfeksiyon işleminden sonra işlem tamamlanır 
Apikal rezeksiyon ameliyatı anestezi altında yapıldığından dolayı işlem ağrısız ve acısızdır. Apikal rezeksiyon ameliyatı sonrasında bölgede hafif bir ağrı ve ağrıya eşlik eden şişlik olabilir. Bazı durumlarda da morarma görülebilir. 
Apikal rezeksiyon ameliyatının uygulandığı yere tedavi sonrasında bir tampon yerleştirilir. Bu tampon en az 30 dakika kadar ağızdan çıkartılmaması oldukça önelidir. Aksi halde kanama meydana gelir. Kanama yaşandığında operasyonunuz gerçekleştiren hekiminize görünmeniz gerekir. Oluşan bu kanama enfeksiyona neden olur.
Apikal Rezeksiyon ameliyatından sonra uzman hekim hastaya dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şu şekilde sıralanabilir:
-    10- 12 saat boyunca bölgeye buz uygulanmalıdır 
-    Yaranın iyileşebilmesi için yaranın durumuna göre bölgedeki dişi veya dişleri fırçalamaktan kaçınılmalıdır.
-    Sigara kullanılmamalıdır
-    Sert gıdalar tüketilmemelidir
-    Dudak yukarı kaldırılmamalıdır 
-    Dikişlerin etkilenmemesi için ağzı zorlayacak hareketler yapılmamalıdır. 
-    Ağrı oluştuğunda reçetesiz ağrı kesicilerin alınması yeterli olacaktır
Apikal rezeksiyon ameliyatı sonrasında bölge morarma ve şişkinlik olabilir. Oluşan bu şişlik büyüyebilir. Bu durum oldukça normaldir. Operasyondan sonra 2- 7 gün içerisinde dikişler alınabilir. İyileşme süresi ise çoğunlukla operasyondan 14 gün sonra tamamlanır.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın