BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

İmplant

İmplant

 İmplant

İmplant işlemi, proteslere destek amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Bu yapay diş kökleri sabit ya da hareketli protezler olmak üzere ikiye ayrılır. Yaşam boyunca kullanılabilen bu uzun ömürlü implantlar, bireylerin çiğneme fonksiyonunu yerine getirirken, ağız yapısındaki estetiği de korumaya yardımcı olur.
İmplant tedavisi, üzerinde hiç diş bulunmayan alt ve üst çeneye, kemik erimesi sonucu dökülen dişler yüzünden hastanın protezi tam şekilde kullanamadığı durumlarda uygulanır. 
Bazı hastalara protez yerine birkaç implant yapılarak köprü oluşturulur. Bu durum büyük azı dişlerin kaybında, arka bölgede diş yoksa takılıp çıkarılan dişler yerine tercih edilir. Sıralı bir şekilde oluşan boşluklarda tercih edilen bu köprülerin uzun olmaması ve birkaç parçaya bölünerek işlemin gerçekleştirilmesi uygun görülür. Tek bir diş için yine implant uygulaması gerçekleştirilir. Bu implant uygulaması köprü desteği sağlarken yanı zamanda bölgenin dayanıklılığını arttırır. İmplantlar sayesinde, tek bir diş eksilmesi durumunda düşen dişin her iki yanındaki dişlere müdahale etmeden kaplama işlemi de yapılabilir. 
İmplant işleminden önce, işlemin uygulanacağı bölgedeki çene kemiğinin işlem için uygun olup olmadığı bakılması gerekir. Kemiğin kalitesine ve kemiğin dokusunun uygunluk durumu tespit edilmesi gerekir. Bu uygulamadan önce uzman bir doktorlar tarafından klinik muayene ve radyolojik muayenenin yapılması gerekir. Tedavi sürecinde olduğu kadar implant işleminden önce de diş etinin sağlıklı olması oldukça önemlidir. İmplant işlemi için genel sağlık durumu ve bahsi geçen durumlar uygunsa eğer implant işlemine başlanır. 
İmplant vidalarının belirli bir genişliği ve kalındığı vardır. Birey implant için uygun bir kemik dokusuna sahip olması gerekir. Kemik dokusunun son durumu tespit edilmeli, sonra da implant uygulanması gerekir.   Bu yüzden implantın üst yaş sınırı bulunmuyor. Fakat kemik gelişimini tamamlamayan gençlerde ya da çocuklar da tercih edilmemektedir. 
İmplantın uygulama süresi, işlem yapılacak diş sayısına bağlı değişiklik gösterir. Gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte implant işlemi de kısa süre tamamlanabilmektedir. İmplant sonrasındaki ağrı ve acı, normal diş çekimi işleminden sonraki ağrıdan çok da farklı değildir.
Tedavinin problemsiz bir şekilde tamamlandığı vakalar da bireyler implantların varlığını hissetmeyecek kadar sorunsuz bir operasyon geçirmiş olurlar. İmplant uygulaması için genel veya sınırlı uyuşturma yapılabilir. 
İmplantların kemikle tam birleşmesini sağlamak için iyileşme dönemi boyunca implant bölgede üstüne gelen yüklerin en aza indirilmesi gerekir. Başarılı geçen bir implantın iyileşme süresi ilk 3-6 ay civarındadır. Bu süre içerisinde iltihap oluşmaması için sigara kullanılmamalıdır. 
İmplantların kullanılabilme ömrü, birçok etkene bağlı olarak uzar ya da kısalır. Hasta bireylerin ağız ve diş bakımlarını genel olarak sağlayarak, implantların ömür boyu kullanılabilmesi sağlanabilir. Hem implantın ömrü hem de diş sağlığını genel olarak doğru bir şekilde koruyabilmek için günde 2 kez diş fırçalama, ağız gargarası ve diş ipinin düzenli olarak kullanılabilmesi gerekmektedir.
Herhangi bir rahatsızlıktan dolayı vücudun boyun ve baş bölgelerinde radyoterapi uygulanmış bireyler için implant uygulanması uygun bulunmaz. Sigara kullanımı ağız içi yaralarının iyileşmesini geciktirir. Bu nedenle implant uygulamalarında sigara bir dezavantaj haline geldiğinden dolayı çok sigara tüketen bireyler için zorunda kalınmadıkça implant uygulanmaz.  Aynı zamanda yüksek tansiyon, diyabet gibi rahatsızlıkları bulunan bireyler için riskli bir tedavi olacağından dolayı önerilmez. 
İmplant işlemiyle yeteri kadar destek dişi olmayan ve hareketli protez kullanmak zorunda olan bireylere sabit protezler uygulanabilir. Hareketli protez kullanan fakat kemik protezi tutmayan hastalara yerleştirilen implantlar proteze bağlanarak implantın tutuculuğu artırılır. 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın