BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Çene Doktoru

Çene Doktoru

 Çene Doktoru

Çene doktoru; dişler, çene kemikleri, ağız içi ve çevresinde bulunan sert ve yumuşak dokular ile ilişkili olan hastalık, travma ya da gelişim bozukluklarının çeşitli tanıların konulmasında, medikal ve cerrahi tedavisiyle ilgilenen bir diş hekimliği uzmanlık dalıdır.
Çene doktoru diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra yaklaşık 4-6 yıl arasında süren ağız, diş, çene cerrahisi uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlamış olan uzman diş hekimleridir. Çene doktoru şunlarla ilgilenir:
-    Gömülü yirmilik dişler
-    Normal veya sorunlu diş çekimleri
-    Çene kemiklerindeki ve çevre dokulardaki ilgili enfeksiyon
-    Kist ve tümör gibi kitlelerin operasyonları
-    Çene kırıkları
-    Çene eklemi
-    Ağız içinde bulunan sert ve yumuşak dokuların takma tedavisine hazırlamak için düzeltici cerrahi prosedürler
-    Çene kemiklerinin iskelet ve gelişim bozuklukları tedavisi 
-    Çene bölgesindeki hastalıklar
-    Çeşitli çene bozuklukları
-    Doğuştan gelen çene ve ağız bölgesi problemleri
-    Kist ve tümörler gibi kitlelerin tanı ve tedavisi
-    Teşhisi ve tedavisine yönelik çalışmaların yapılması
1950 yıllarından yaşanan II. Dünya Savaşı’nın ardından savaş yaralılarının tedavisinde ilerleme kaydedilen ve büyük deneyimlerin yaşanmasıyla birlikte tıpta yeni uzmanlıkların sayısı hızla artar. Plastik ve işlev bozuklukları cerrahi uzmanları yüzle yoğun olarak ilgilenmişlerdir. Ağız, yüz ve çene doktoru uzmanlıklarını kurmuş ve çene cerrahisi olarak gelişmeye ve geliştirmeye devam etmişlerdir.
Bugün dünyada çokça rastlanan; kafatası, ağız, yüz ve çenenin geniş kapsamlı incelenmesi, doğum sonrası biçim bozuklukları, çeşitli travmalar, tümör ve kistler, edimsel rahatsızlıklar, kafatası şekil bozukluğu gibi uygulamaları plastik cerrahlarının da içerisinde yer aldığı ağız, yüz ve çene doktoru tarafından ameliyatları yapılır.  Çene ameliyatlarının tam teşekküllü hastanelerde uzman çene doktoru tarafından yapılması önerilir. Solunum, beslenme, konuşma gibi önemli yaşamsal fonksiyonlarının sağlanabilmesi için en önemli bölge olan çene bölgesi ameliyatlarının yapıldığı ameliyathanelerde profesyonel bir anestezist ve ameliyat için uygun olan teçhizat bulunması oldukça önemlidir. Aynı zamanda acil durumlarda da ulaşılabilecek diğer dâhiliye uzmanı, kardiyolog, genel cerrah gibi doktorların hastanede hazır bulunması çok önemlidir.
Yeteri kadar anestezi ekibinin bulunmadığı ameliyathanelerde ve lokal anestezi ile çene ameliyatı yapmak önemli sorunlara sebep olabilir. Bazı acil durumlarda gereken müdahale yapılamayabilir. Bu sebeple de tam teşekküllü ve yapılacak olan ameliyat için yeteri kadar uzmanın olduğu hastanelerde çene ameliyatı gibi büyük operasyonların gerçekleştirilmesi hastanın sağlık güvenliği açısından çokça önemlidir. Bu tür operasyonlar ve ameliyatlar, teknik olarak çok özel ve çok farklıdır. Fakat iyi eğitimli ve deneyimli cerrahlar ve doktorlar için kolay ve çok az riskli uygulamalar olabilir. Çoğunlukla ağız içinden çalışılması gerektiğinden dolayı dar bir alanda ve çok sayıda özel aletlerle işlem yapmak zor olabilir. Fakat çene doktoru ve birçok uzman tarafından tedavi çok kontrollü ve planlı bir işlem olarak yapılır.
Bütün ameliyatlarda görülebilen; bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik, uyuşukluklar gibi anestezi sorunlarının yanı sıra sızıntı şeklinde hafif kanamalar, şişkinlik ve morarmalar, ağrılar gibi çeşitli şikayetler çene doktoru tarafından uygulanan operasyonlarda da sıkça görülebilir. Bu sorunlar kısa süreli ve çözümü oldukça kolay sorunlardır. 1 - 2 gün içerisinde bu şikâyetler hafiflemeye ve düzelmeye başlar. Baş ve boyun bölgesinde oldukça kapsamlı ve uzun ameliyat yapmaya alışan plastik cerrahları ve çene doktoru tercih edilerek tüm riskler minimalize edilebilir. Böylece bölgede oluşabilecek tüm sorunların çözümü daha kolay ve hızlı olur. 


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın