BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Diş ve Çene Cerrahisi

Diş ve Çene Cerrahisi

 Diş ve Çene Cerrahisi

Gömülü olan yirmilik dişlerinin ameliyatları, kök ucu rezeksiyonları, çene çıkıkları ve kırıklarının onarımının yanı sıra kist ve tümör gibi kitlelerin operasyonları gibi cerrahi işlemler, uygulamalar ve ameliyatlar Diş ve Çene Cerrahisi bünyesinde gerçekleştirilir.

Diş ve Çene Cerrahisi şu işlemler ve uygulamalarla ilgilenir;
-    Estetik restoratif işlemler
-    Diş rengindeki değişim ve farklılıklar 
-    Diş beyazlatma işlemi
-    Lamina veneer restorasyonlar
-    Tıkanan kanallar 
-    Kırılan kanal aletleri
-    Aşırı iltihaplı diş tedavisi 
-    Diş kökü kırıkları 
-    Retrograt dolgular
-    Diş çekimi
-    Sürmüş diş çekimi
-    İmplant uygulamaları
-    Ağız ve yüzdeki enfeksiyonların tedavisi 
-    Apselerin tedavisi
-    Diş köklerindeki kist ve tümörlerin tedavisi
-    Çene, yüz bölgesindeki ağrıların tıbbi veya cerrahi tedavisi
-    Çene ve yüz bölgesindeki kırıklar ve çıkıklar
-    Dudak ve damak yarıklarının tedavisi
-    Tükürük bezlerinde görülen hastalıkların tedavisi

Diş ve Çene Cerrahisi kliniklerinde acil diş hekimliği hizmetleri verilebilir. Diş hekimliği tarafından yapılan tedavileri etkileyebilecek olan acil cerrahi durumlara müdahale etmek için Diş ve Çene Cerrahisi ile iletişime geçilebilir. Diş ve çene cerrahisi; ağızda, çenede ve yüzdeki sert ve yumuşak dokulardaki hastalıklarla ilgilenmesinin yanı sıra doğum esnasında ya da sonradan meydana gelen estetik ve fonksiyonel sorunların tedavisini yapan uzman diş hekimliği alanıdır. Gömülü dişler, zamanı geldiği an farklı nedenlerden dolayı yerini alamayan, yumuşak dokuda veya sert doku içerisinde kalan dişlere denir. Diş ve çene cerrahisi genellikle yirmi yaş dişlerinde gömülü kalma durumuyla karşılaşır. Yirmilik dişler dışında kalan köpek ve azı dişleri ya da ön dişlerde de gömülü dişle karşılaşılır. Gömülü kalan dişler içerde kaldıkları süre zarfında şiddetli bir şekilde ağrılara sebep olurlar. Gömülü dişler çekilmediğinde de; ağrı, kist oluşumu, çene kırığı, alt dişlerde çapraşıklık, çevresinde olan dişte bazı problemlere sebep olurlar. Yirmilik dişler, yer ve form olarak yanlış konumda olan, temizliğinin ve bakımının doğru ve düzenli yapılması da oldukça zordur. Bu gibi durumlarda azı ve köpek dişlerinde çürük oluştuğunda, çürüğün gelişmemesi ve diğer dişlere zarar vermemesi için çekilmesi gerekir. Yirmilik dişler bazı durumlarda komşu dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına sebep olabilirler. Baskıya maruz kalan bu dişlerde çapraşıklaşma görülür. Bu yüzden de diş ve çene cerrahisi tarafından diğer dişlere zarar verebilecek olan yirmilik dişlerin çekilmesi, ağız, diş ve çene sağlığının korunabilmesi için çok önemlidir. Tamamı gömülü halde bulunan yirmilik dişler; ağız ve diş yapısının uygunluk durumuna göre çekilir. Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi için tanı konur.

Çene eklemi problemlerinin belirtileri şunlardır:
-    Ağzı açıp kapatırken çene ağrısı
-    Gıcırdama ve tıkırtı gibi sesler
-    Ağzı belirli bir oranda açabilme imkânı
-    Çene kilitlenmesi
-    Boyunda ağrı
-    Boyunda sertlik oluşması
-    Migrenle karıştırılan şiddetli baş ağrıları
-    Yemek yerken çenede oluşan şiddetli ağrılar
-    Alt ve üst dişlerin birbirine değmesi sonucu ortaya çıkan ağrı
-    Esnemede zorluk yaşanması
-    Bazen şiddetli kulak ağrısı 
-    Kulakta oluşan ağrıyla birlikte çınlama 
-    Ağzı açarken çenede oluşan kayma

Diş ve çene cerrahisi tarafından tedavi edilen çene eklemi hastalıklarının sebepleri: 
-    Çeneye ve ekleme gelen sert darbe
-    Çiğneme işleminin yalnızca tek tarafla yapılması
-    Eksik olan dişler
-    Dişleri uyurken gıcırdatma
-    Sinir ve strese bağlı diş sıkma alışkanlığı


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın