BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Artrosentez

Artrosentez

 Artrosentez

Artrosentez, eklem yıkaması olarak tanımlanır. Çene eklemi hastalarının tedavi edilmesi için yapılan bir tedavi şeklidir. Çene eklemi hastalıklarında; ağız açma, kapama ve çiğneme sırasında hissedilen ağrı, çene ekleminden ses gelmesi, çenede kilitlenme ya da kayma olması, kulak baş boyun ağrıları, kulak çınlaması, şişlik ve asimetrik görünüm gibi problemler görülür. Mekanoterapinin, ilaç tedavisinin ve splint cerrahinin uygulanan tedavilerin yetersiz olduğu durumlarda artrosentez uygulanır. Çene eklemi hastalıkları, çene ekleminde ağrı şikâyetleriyle uzmanlara başvurulan, fakat ağrı dışında çok farklı belirtiyle de kendilerini gösterebilirler.
Çene eklemi hastalığının belirtileri şunlardır:
-    Diş sıkma ve gıcırdatma problemi
-    Konuşmada zorluk
-    Boyun, sırt ve baş bölgesinde kronik ağrı
-    Ağız açılıp kapanırken çenede takılma ve kilitlenme
-    Dişler sıkıldığında ağrının artması
-    Sabah uyanıldığında çene kaslarında hissedilen yorgunluk ve ağrı 
-    Ağzı açma sırasında tıkırtı sesleri
-    Yemek yerken ısırmada zorluk
-    Ağzın açılmasını engelleyen kilitlenme 
-    Çiğneme, ağız açma ve esneme esnasında zorluk
Tüm bu belirtiler düzenli bir şekilde devam ediyorsa hastanın çene ekleminde sorun var demektir. Bu sorunların tedavisi geciktirilmeden yapılması için gerekli tedavi işlemlerine acil olarak başlanılması problemin büyümesini engellemek için çok önemlidir. Aksi takdirde sorunun ilerlemesi ve çene kaslarının olumsuz yönde etkilenmesi söz konusudur. Artrosentez de sorunun olduğu bölge genel anesteziye gerek duyulmadan lokal anestezi şeklinde uyuşturulur. Bu operasyon, toplamda yaklaşık olarak 30 veya 40 dakikalık bir uygulamadır.

Artrosentez işleminde sırayla şu işlemler uygulanır:
-    Bireye çene bölgesinden sınırlı uyuşturma uygulanır
-    Çene kemiğinin üzerinde bulunan boşluğa iki tane iğne yardımıyla giriş yapılır
-    İlk iğne yardımıyla bölgeye steril serum enjekte edilir
-    Enjekte edilen steril serum ve çene içindeki sıvı ikinci iğne yardımıyla dışarıya çıkarılır
-    Gerekirse eğer işlemin ardından çeneye kayganlaştırıcı hyaluronik asit enjekte edilebilir
-    İşlem sonlandırılır
Çene eklem rahatsızlıklarının sebepleri arasında şunlar bulunur:
-    Kambur durmak 
-    Yanlış dolgu işlemleri
-    Uzun süre sakız çiğneme 
-    Yirmilik dişlerin çekimi 
-    Yüz üstü uyuma
-    Aşırı stres altında yüz ve çene kaslarının sıkılması 
-    Diş implant gibi tedavilerde ağzın uzun süre açık kalması
-    Kişinin dudak yemesi 
-    Doğru yapılmayan kaplamalar
-    Eli çeneye dayama

Çene hastalıklarının tedavisi sırasında gece plağı kullanılır. Gece plağı, her bireyin kendi ağız ve diş yapısına özel ve uygun olarak, çenenin ölçüleri alınarak hazırlanır. Bazı durumlarda alt ve üst çene için ayrı gece plağı yapılabilir. Çene operasyonu uygulanan hastalara 3-4 hafta tüm gün takılması gece plağı kullanımı önerilebilir. Uyku sırasında diş gıcırdatma, sıkılma gibi sorunları engellemek için üretilir. Uyku sırasında dişlere binen aşırı yükü engellemek ve ağzın normal bir şekilde kapanmasını sağlamak için geliştirilen bir gereçtir.

Artrosentez, genel anestezi gerektirmeyen lokal anestezi ve bilinçli sedasyon uygulanarak yapılır. Lokal anestezi ve sedasyonla işlemin uygulanacağı alan 3-4 saat gibi bir süreyle uyuşuk kalması sağlanır. Anestezinin etkisinin geçmesi ise 2-3 gün kadar sürebilir. Bu yüzenden de bireyin en az 3 gün dinlenmesi oldukça uygundur. İşlemin uygulanmasının ardından 2-3 saat boyunca hafif ağrı veya sızı hissedilebilir. Bu durum çok normaldir. Uzman diş hekiminin önerdiği ve reçete ettiği ağrı kesicilerin kullanımı ile ağrılar, sızılar hafifletilebilir. Tedavi uygulanan bölgenin tam sağlıklı bir hale gelmesi yaklaşık birkaç hafta sürebilir.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın