BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Temporomandibular Eklem

Temporomandibular Eklem

 Temporomandibular Eklem

Temporomandibular eklem veya diğer bir adıyla çene eklemi rahatsızlıkları, oldukça yaygın olarak görülen ağız, diş ve çene sağlığı problemlerinden biridir. Temporomandibular eklem hastalıklarının görülmesinde bazı durumlarda altta yatan sebepler bulunmaz. Fakat bazen de Temporomandibular eklem hastalıkları; eklem iltihabı, stres ve travmaya bağlı olarak da gelişir. Temporomandibular eklem hastalıklarının tedavisi, kişiyi olumsuz yönde etkilemesinin şiddetine göre planlanır ve uygulanır. Temporomandibular eklem hastalığına sahip bazı bireylere; soğuk uygulama, çene egzersizi ve hareketleri, ağız içi cihaz kullanımı veya botoks gibi yöntemlerle rahatsızlık giderilmeye çalışılır. TME rahatsızlığının şiddetli olduğu durumlarda çene eklemi operasyon ve ameliyatı yapılır.
Bazı bireylerde; doğuştan gelen çene bozukluğu, çarpık çene gibi farklı yapısal problemler görülür. Doğumdan anından itibaren görüldüğünden dolayı doğumsal kusurların birkaçıdır ve bu kusurlar hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavi yöntemleriyle düzeltilebilir.  Çene kemiği üzerinde bulunan dişler belirli bir düzen içerisinde bulunur. Fakat bu düzenli dizilim bazı problemlere bağlı olarak bozulur. Bu durumda da dişlerde düzensizlikler yani çarpık dişler ortaya çıkar. Dişlerin bozukluğu çene kemiklerinin gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun sonucunda da çenede; eğrilik, yamukluk, kayma görülür. Dişteki çarpıklıklar diş teli ve aparey gibi aparatlarla genelde düzeltilir. Fakat bu aparatlar yeterli olmadığında cerrahi müdahalelere başvurulur.
Temporomandibular eklem sorunlarında çene bozukluğunun şiddeti çok olduğu zaman dışarıdan fiziksel olarak da görülür. Çene bozukluğunda fiziksel olarak görülebilen belirtilerin olması TME rahatsızlığının teşhisi için oldukça önemlidir. 
Temporomandibular eklem diş hekimliği açısından çok önemli bir yapıdır. TME vücuttaki diğer kemiklere nazaran daha farklı özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra diş, çene kemiği ve çeşitli kaslarla birlikte hareket eden ve böylece bir sistemin oluşmasını sağlar.
TME hastalıkları günümüzde yaygın olarak görülen, bireylerin sosyal yaşamını oldukça olumsuz etkileyen bir problem olmasının yanı sıra pek çok farklı rahatsızlıkla karıştırılabilir. Bireylerin bu Temporomandibular eklem ile ilgili şikayetlerinin göz ardı edilmesi; sorunun ilerlemesine, psikolojik stres ve çene bölgesinde çeşitli kayıplara neden olur. Temporomandibular eklem makaraya benzer bir şekilde hareket eder.  Aynı zamanda da kayma hareketi yapar. Bu eklemin menisküsü bulunur. Temporomandibular eklem ağrısı sık karşılaşılan bir rahatsızlık olmasıyla birlikte tedavisi oldukça karışıktır.
Pek çok kişi; yüz, kulak, baş ağrısı şikayetiyle doktora başvurur. Çoğunlukla başvurulan uzman grubu kulak, burun, boğaz hekimidir. Bu nedenle alt çene eklem hastalıkları iyi bilinmelidir.

Temporomandibular eklem probleminin belirtileri şu şekildedir: 
-    Yüz bölgesinde ağrı
-    Migren gibi çok şiddetli baş ağrısı
-    Baş dönmesi ve bayılma
-    Çiğnerken tıkırtı sesi, ağrı
-    Ağzı açıp kapatırken gıcırdama sesi
-    Kulak çınlaması
-    Çenenin sınırlı açılması
-    Çenenin kilitlenmesi veya yerinden çıkması
-    Boyun bölgesinde ağrı, sertlik
Bireylerde aynı zamanda sinirlilik hali de gözlemlenebilir. Gençlerde çokça görülebilen bir rahatsızlık olan Temporomandibular eklem ağrısı; diş ağrısı, baş ve boyun bölgelerindeki ağrıların etkilerinden sonra baş ve boyun bölgesini en çok etkileyen sağlık problemlerinden biridir.
Temporomandibular eklem, yakın bölgede bulunan yapılardaki bozukluklardan etkilenebilir. Aynı zamanda da sistemik ve romatizmal rahatsızlıklardan da etkilenebilir. Sistemik sebepler kapsül içi yapıları bozar. Bu nedenle Temporomandibular eklem tedavisi bazen çok zor olabildiğinden dolayı rahatsızlığın kaynağının iyi bilinmesi ve buna göre tedavi edilmesi gerekir. Temporomandibular eklem ağrısı tedavisinde; Romanolog, ortopedist, diş hekimi, çene cerrahı, psikiyatrist, KBB uzmanı, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı birlikte çalışır.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın