BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Ağız ve Çene Cerrahisi

Ağız ve Çene Cerrahisi

 Ağız ve Çene Cerrahisi

Ağız ve çene cerrahisi, Diş Hekimliği Fakültelerinin klinik bilimlerine bağlı bir anabilim dalıdır. Ağız, çene ve yüz bölgelerinde bulunan yumuşak ve sert dokuların gelişim bozukluklarını, travmatik ve patolojik sebeplerden dolayı oluşan problemlerle ilgilenir. 
Ağız ve çene cerrahisi tüm yaş gruplarında uygulanabilen, diş ve çene problemleri işlemlerini kapsar.  Ağız, diş ve çene bölgesindeki sert ve yumuşak doku hastalıklarının tedavisi ve bozuklukların düzeltilmesi için belirli teşhis ve tedavi yöntemleri bulunur. Bu tanı ve tedaviler ağız ve çene cerrahisi uzmanları tarafından belirlenir, aynı zamanda da uygulanır.  İleri derecede ağız ve çene problemi yaşayan herkes ağız ve çene cerrahisi uzmanına başvurabilir.
Ağız ve çene cerrahisi; gömülü dişlerin çekimini dental implantların uygulamasını, protez yapılmadan önce hastaların ağızları içerisinde yer alan hem yumuşak hem sert dokuların düzenlenmesi gibi işlemlerin teşhisini koyar ve tedavi eder.
Ağız ve çene cerrahisi uzmanına başvuran her hasta hem fizyolojik hem de psikolojik olarak rahatlama sağlar. Çene yapısı bozuk olduğundan dolayı sosyalleşemeyen bireyler, diş formunda ve diziliminden kaynaklı güvenle gülümseyemeyen hastalar için pek çok farklı tedavi yöntemi bulunur.
Ağız ve Çene cerrahisi tarafından tedavi edilen diğer sağlık sorunları nelerdir?
-    Ağız, çene ve yüz bölgesinde oluşan enfeksiyonların tanı ve tedavisi
-    Ağız bölgesindeki yumuşak doku rahatsızlıkların tedavisi
-    Çenede oluşan tümör ve kist gibi kitlelerin cerrahi tedavileri
-    Dişten kaynaklanan kemik içi lezyonlarının tedavisi
-    Çene ve yüzde oluşan kırıkların iyileştirilmesi
-    Çene ve yüz bölgesindeki ağrıların giderilmesi
-    Tükürük bezlerinin problemlerinin tedavileri 
-    Dudak ve damakta oluşan hastalıkların tedavileri
-    Kanser hastalığında kullanılan ilaçlara ve tedavi yöntemlerine bağlı oluşan kemik nekrozlarının iyileştirilmesinde 
-    Doğum öncesi oluşan çene ve yüz problemleri 
-    Dental implant uygulaması
-    Fizik tedavi
-    Diskoplasti
-    Açık eklem cerrahisi
-    Proteze hazırlık aşamaları
-    Protezlerin çenelere uyumlandırma 
-    Çene ve yüz bozuklukları 
-    Estetik restoratif işlemler, 
-    Diş rengindeki restorasyonlar 
-    Diş beyazlatma işlemi
-    Kök kanal tedavisi 
-    Aşırı iltihaplı dişlerin tedavileri
-    Kök kırıklarının teşhis ve tedavisi
-    Retrograt dolgular
Pek çok kişi dişlerinde aşınma ve yıpranma sorunları yaşayabiliyor. Bu durumun sebebi düzenli diş bakımının ve kontrollerinin yapılmamasıdır. Aynı zamanda sesli solunumda, konuşma zorluğu yaşandığında ve horlama esnasında olduğu gibi ağzın anormal biçiminden ve boyutundan kaynaklanan rahatsızlıklarda da yine ağız ve çene cerrahisi uzmanlarından yardım alınabilir. 
Ağız ve çene cerrahisi uzmanlarına başvuran hastalarda genellikle besinleri ısırma, çiğneme ve yutma gibi problemler görülür. Bu ağız ve çene cerrahisi işlemi gerektiren problemlerin tanı ve tedavisi için gecikmeden bir uzmana başvurmanız yerinde olacaktır.
Ağız ve çene cerrahisi tedavisinden önce röntgen ve tomografi mutlaka çekilir. Daha sonra görüntüler elde edilir. Bu görüntülerle birlikte problem ve hastalıklar teşhis edilip tanı konulur. Ardından doğru tedavi yöntemi belirlenir. Bu tedavi yöntemi ağız ve çene cerrahisi uzmanı tarafından planlı bir şekilde uygulanır.
Ağız ve çene cerrahisi işlemleri tedavi sonrasında da devam eder. Hastalığın ve tedavi yöntemine bağlı olarak 1 -2 yıl ya da bazı ileri durumlarda daha uzun süre ağız ve cerrahi uzmanları tarafından takip edilir. Tedavi sonrası tedavinin sürdürülebilir olması için hastalığın ve problemin teşhisinde olduğu gibi tomografi ve röntgen çekilerek hastanın ve uygulanan tedavinin durumu düzenli olarak takip edilir.


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın