BİZE SORUN
  • info@cenecerrahi.com.tr
  • +90 543 299 73 96
  • +90 543 299 73 96

Diş ve Çene Röntgeni

Diş ve Çene Röntgeni

 Diş ve Çene Röntgeni

Diş ve çene röntgeni, teşhis ve tedaviden önce hekim tarafından istenilen bir filmdir. Tüm dişler, burun alt kısmını, sinüsleri ve alt üst çeneyi tek bir filmde görmek mümkündür. Diş ve çenede gözle görülmeyen kist, tümör ve çene bozuklukları gibi daha farklı problemlerin görülmesi için diş ve çene röntgeni oldukça önemlidir.  Diş ve çene röntgeni sayesinde tedavi eksiksiz ve hızlı bir şekilde planlanarak hastalanın beklenenden kısa bir sürede iyileştirilmesi ön görülür. Tedavinin başarı oranını da yükselten diş ve çene röntgeni günümüzde kanal tedavisinde de yaygın bir şekilde de kullanılmaktadır. 
Diş ve çene röntgeni geleneksel röntgenler yerine sensörlü olan X-ray görüntüleme tekniğidir. Röntgendeki görüntüyü elde etmek için çeşitli kimyasal işlemler kullanılmaz. Ekstra bir işlem gerektirmediğinden dolayı zamandan tasarruf edilerek saniyeler içerisinde görüntü elde edebilme imkânı sunar. Bir diğer avantajı ise dijital ortamda kolayca incelenebilmesidir. Kurum içerisinde dijital bir şekilde hekime aktarılan görüntü, farklı zamanlarda farklı hekimler tarafından görüntülenebilmesi için de kaydedilir. Uzun süre saklanabilir özelliğinden dolayı da ileri de tekrarlayabilecek durumlarda tekrar incelenebilir. Diş ve çene röntgeni çekilirken konvansiyonel radyografilere nazaran minimum oranda radyasyon içerdiğinden dolayı hamile olmayan bireylere de zararı neredeyse yoktur. Hamile bireylerin diş ve çene röntgeni çekiminin herhangi bir zorunluluğu bulunmuyorsa doğumdan sonrasına ertelenmelidir. Çocukların diş ve çene sağlığı için de sıklıkla tercih edilebilen diş ve çene röntgeni minimum düzeyde radyasyon yaydığından dolayı çocuklara zarar vermez. Diş ve çene röntgeni çekilirken ağrı veya acı söz konusu da değildir. Diş ve çene röntgeni görüntü kalitesi de oldukça yüksektir. Bu sayede hekim dişleri ve çene kemiğini net bir şekilde görerek uygulayacağı tedaviyi kolay bir şekilde belirleyebilir.
Gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte röntgen çekimleri de değişir ve gelişir. Çağa ayak uydurarak kullanılan röntgen cihazları sayesinde alınan sonuçların daha iyi olmasına olanak tanır. Günümüzde kullanılan panoramik çekim yöntemi ile alt ve üst diş aynı zamanda da çene kemiği aynı filmde yer alır. Diş ve çene röntgeni panoramik bir şekilde saniyeler içerisinde çekilir. İlk muayenede tedavi sürecinin iyi bir şekilde planlanması için ilk adım olarak diş ve çene röntgeni çekilmelidir.
Diş hekimliğinde son dönemlerde rahatsızlık ortaya çıkmadan önlemek ve erken tanı koyabilmek için çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bu nedenle de diş ve çene röntgeni çekilmesi zorunlu hale gelmiştir. Şüphe duyulan tanının yanı sıra tedavi sürecinde diş ve çenede bulunan kitlenin durumunun kontrol edilmesinde de diş ve çene röntgeni sıklıkla kullanılır. Cerrahi işlem yapılacak hastanın kemik sayısının görüntülenmesinde de panoramik röntgen istenir. Kemik sayısının yanı sıra alt çene sinirinin geçtiği alanlar da diş ve çene röntgeni çekilerek belirlenir. Cerrahi işlem gerektiren rahatsızlıkların yanı sıra basit ve kolay işlemlerde diş ve çene röntgeni çekilebilir. 
Diş ve çene röntgeni çekilmeden önce kolye, küpe, piercing ve gözlük gibi aksesuarlar çıkarılır. Ardından bazı kliniklerde veya görüntüleme merkezlerindeki diş ve çene röntgeni, cihaza baş ve çene cihaza yerleştirilir. Bu cihazda iki adet ince aparat başı çevreler. Gereken ayarlar yapılır. Ardından başın etrafında cihazın aparatları dönmeye başlar. Dönen bu aparatlar kişinin diş ve çene kemiğini çekerek görüntüleri bilgisayara gönderir.
Diş ve çene röntgeni; ileri periodontal rahatsızlıklarda, çene kemiğinde bulunan kistlerin, ağız kanserinde ve çeşitli çene bozukluklarının tanı ve kontörlünde kullanılır.   


Çene cerrahisi, çene, yüz, boyun ve ağız bölgesindeki birçok problemin tedavisinde kullanılır. Bu problemler arasında diş çekimi, diş implantları, çene kırıkları, yüz travmaları, yüzdeki asimetri, çene eklemi problemleri, horlama, uyku apnesi ve çene tümörleri gibi durumlar yer almaktadır. Çene cerrahları, genellikle diş hekimi ve ağız cerrahisi uzmanlarıdır. Bu nedenle, çoğu cerrah diş hekimliği ve tıp eğitimi almıştır. Cerrahlar, yüz ve çene bölgesindeki cerrahi prosedürleri gerçekleştirirler. Bu prosedürler, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve hastaların iyileşme süreci cerrahi işleme ve uygulamanın türüne bağlı olarak değişebilir.

> > > >
Bizi Arayın